Cokeryen - Photo Film Food. Tony Le Duc/Frans Snijders

In februari 2018 opent het ‘ver’nieuwde Snijders&Rockoxhuis zijn deuren. Beide huizen, die intussen met zorg gerestaureerd worden, worden samengevoegd. De eerste tentoonstelling die in het Snijders&Rockoxhuis zal georganiseerd worden, zoomt in op een culinaire beleving: Cokeryen. Culinair fotograaf Tony Le Duc slaagt erin basisvoedsel tot kunst te verheffen. Een gave die ook barokschilder Frans Snijders had.

Culinaire beleving

Over de schouders van Nicolaas Rockox en Frans Snijders kijken we naar kunst maken, naar verzamelen en etaleren, naar markten en gedekte tafels, naar natuur en tuinen, naar de humanist en de modale burger in de woelige baroktijd.

Foodfotograaf Tony Le Duc gaat in dialoog met de 17de-eeuwse promotors van de goede smaak, van verse marktwaren uit de zee, de stroom en uit het hinterland, met Frans Snijders en zijn tijdgenoten. De fotograaf slaagt erin om barok een hedendaagse invulling te geven. Tony Le Duc verheft basisvoedsel tot kunst. Een gave waarmee ook barokschilder Frans Snijders getalenteerd was. Le Duc laat zich inspireren door barokke voedingstillevens en zorgt met nieuw foto- en videowerk voor een andere kijk op barok.

Barokke recepten

Le Duc boort nog een andere bron aan en verdiept zich in een populair kookboek van Antonius Magirus uit 1612. Hij maakt een selectie uit de recepten van toen en presenteert deze aan een 15-tal Antwerpse chefs om hen een hedendaagse versie van het oude recept te laten maken. Le Duc fotografeert de nieuwe interpretaties van de gerechten. Hij maakt hierbij gebruik van 17de-eeuwse kleurenpalet, de gelaagdheid en het vergankelijke, de vanitas, maar ik een eigenwijze barokke beeldvorming anno 2018.

Stillevens Frans Snijders

Carper ende ghimber, caneel ende rosijn; Quaeckels, lijstres, vincken ende diergelijkcke in deech; Potagie ... een greep uit het menu van de 17de-eeuwse burger. De ingrediënten ervan vind je terug op de imposante markttaferelen en stillevens van Frans Snijders en zijn tijdgenoten. Culinair fotograaf Tony Le Duc heeft met Snijders dat scherpe oog gemeen om van een rijke uitstalling aan voeding als een honger voor het oog op het beeldvlak te toeveren. Le Duc speelt met kleur en compositie. Zet zijn foto's naast 17de-eeuwse stillevens en je krijgt een bijzonder spanningsveld, vooral door de presentatie van het foto- en filmwerk dat op de vloer zal gepresenteerd worden, het versterkt en verscherpt de tentoongestelde schilderijen.

Een heerlijke tentoonstelling in het huis en de studio van Frans Snijders. Na het watertanden is het tijd om zelf te proeven van een typisch barokgerecht op restaurant of aan de barokke foodtruck. Meer informatie over de deelnemende chefs en restaurants vind je hier vanaf 30 maart.

Snijders&Rockoxhuis | 28.09.2018 - 13.01.2019
 

KBC Rockoxhuis Antwerpen

Contact

Keizerstraat 10
Antwerpen
+32 32 01 92 50
http://www.rockoxhuis.be
inforockoxhuis@kbc.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 8

Koop hier jouw toegangstickets

Gratis voor houders Baroque Festival Card.

 

Reduction rates

> 60: 6.

< 18: 0.

Mensen met een handicap: 6.

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €

Price per group: €

Schools

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €

Price per group: €

Anderen bekeken ook

BAROQUE BOOK DESIGN - copyright Collectie Museum Plantin-Moretus Antwerpen

BAROQUE BOOK DESIGN

Hoe evolueerde het boek in de barok? Waarom ging een uitgever als Balthasar Moretus samenwerken met vooraanstaande kunstenaars? En wie zijn vandaag de dag de vernieuwers in het boekenvak?

Jan Fabre - copyright Carlotta Manaigo

Jan Fabre

De Orde van de augustijnen ging in 1628 in zee met de drie grootste Antwerpse barokschilders om altaarstukken voor de Sint-Augustinuskerk te maken.

Lezingen en conferenties in het Rubenianum - copyright Joris Luyten

Lezingen en conferenties in het Rubenianum

Als het over barok gaat beschikt Antwerpen over uitmuntende kennis bij het Rubenianum.

[object Object]