De gezelligste pleinen

Het echte Antwerpen ervaar je op de stad haar vele gezellige pleinen. Van volkse markten en authentieke terrasjes, tot bruisende events, de Antwerpse pleinen vormen het hart van het Antwerpse leven.

De makkelijkste manier om de ziel van Antwerpen en haar inwoners te ontdekken, is een bezoek aan een van de vele pleinen die Antwerpen rijk is. Of je nu op zoek bent naar een exotische markt, antiek, een leuke café, of deel wilt nemen aan een groot evenement: op de Antwerpse pleinen vind je het allemaal.

Grote Markt

De Grote Markt is wellicht het bekendste plein van Antwerpen. Geniet van het zicht op architecturale parels zoals de gildehuizen of het stadhuis. Of ga op de foto met de fontein Antonius Brabo, de Romeinse soldaat aan wie Antwerpen haar naam dankt – of dat vertelt de legende toch.

Hier vinden het jaar rond ook verschillende evenementen plaats. Van de Rubensmarkten in de zomer, over het Bollekesfeest, tot het magische Winter in Antwerpen. De Grote Markt is altijd al het hart van de stad geweest en dat merk je.

Uiteraard kan je je ook gewoon neer laten ploffen op een van de vele terrassen rond dit plein. Gezellig eten en drinken gagarandeerd!

Groenplaats

Als je Antwerpen bezoekt, kan je niet rond de Groenplaats. Hier kruisen tal van openbare vervoersroutes, het is de toegangspoort naar de Antwerpse modewijk, het historisch centrum en de shoppingwijk.

Daarom gebruiken locals de Groenplaats ook als ontmoetingspunt. Van hieruit raak je makkelijk overal in de stad en dit open plein maakt het makkelijk om elkaar terug te vinden.

Of je kan gewoon even van de zon genieten op een bankje, of een keer zwaaien naar het standbeeld Rubens. Vergeet zeker niet een foto van de Kathedraal te nemen, waarop het zicht vanop de Groenplaats ideaal is.

Operaplein

Het Operaplein is Antwerpen’s nieuwste plein. Of toch het meest recent gerenoveerde plein. Alle autoverkeer werd hier onder de grond gestopt, zodat je makkelijk van aan het Centraal Station de binnenstad in kan. Let wel op: trams, fietsers en voetgangers delen het plein.

Haast je trouwens niet te snel over het plein. Het Operaplein biedt je een geweldig uitzicht op de prachtige architectuur van de Meir, het Centraal Station en – natuurlijk – de Antwerpse Opera.

Hendrik Conscienceplein

Dit plein, genoemd naar de Belgische auteur Hendrik Conscience (die, zo wordt gezegd, “zijn volk leerde lezen”), wordt vaak omschreven als het meest Zuiders aanvoelende stukje Antwerpen. Een vleugje Barcelona of Lissabon in Antwerpen.

De prachtige barokke Carrolus Borromeuskerk en de Erfgoedbibliotheek zijn zeker een bezoek waard, zowel voor hun architectuur langs buiten àls langs binnen. Kijk zeker ook naar de grond en zoek de figuren die gevormd worden door de kasseien. Tip: houd je ogen open voor vissen, harten, ruiten, klaveren en schoppen.

Zet je op een bankje en geniet van het diverse Antwerpse publiek dat dit plein bezoekt. Of ga voor een authentieke café-ervaring in een van de bars op en rond het plein.

Theaterplein

De naam zegt het al zelf: dit plein is het bonkende hart van de Antwerpse theaterbuurt. Pik een musical of groot concert mee in de Stadsschouwburg, of ga met je kinderen naar een kleinere theaterproductie in Het Paleis. Ook de befaamde Arenbergschouwburg en het Echt Antwaarps Theater liggen vlakbij.

Dit plein is ook heel populair bij skaters, die in de weekends plaatsmaken voor de twee populairste markten van Antwerpen: de Vogelenmarkt en de Exotische markt. Alle twee wekelijks bezocht door talloze locals.

De Vogelenmarkt is wellicht de bekendste en één van de oudste markten van Antwerpen. Deze gaat elke zondag door van 8 tot 13 uur. Op de Vogelenmarkt vind je bloemen, antiek, textiel, juwelen, siervogels, hamsters en konijnen.

Elke zaterdag van 8 tot 16 uur gaat hier dan weer de Exotische markt door. Dan is het tijd voor de Antwerpenaar om te genieten en socializen aan de vele eetkraampjes. Van oesters en champagne tot Marokkaanse pannenkoeken, hier kan je jezelf laten verwennen. Verder worden op deze markt lokale producten verkocht, maar ook zuiderse specialiteiten. Zo kan je jezelf thuis verder verwennen!

Vrijdagmarkt

De naam van het plein zegt het al: hier gaat elke vrijdag een markt door. Eén van de meest authentieke markten van Antwerpen, trouwens. Elke vrijdag worden hier oude inboedels geveild. Wil je je interieur opfrissen met een vintage of antiek koopje? Dan moet je hier zijn!

Naast de gezellige café’s op de Vrijdagmarkt, kan je er ook een bezoek brengen aan het Museum Plantin-Moretus. Dit museum is UNESCO erfgoed én de woonst van Christoffel Plantin, de man die de boekdrukkunst professionaliseerde vanuit Antwerpen. Bewonder enkele van de oudste drukpersen ter wereld, loden letters en laat je helemaal onderdompelen in de geschiedenis van de boekdrukkunst en grafisch ontwerp.

Handschoenmarkt

In het hart van het historisch centrum, aan de voet van de Kathedraal, vind je de Handschoenmarkt. Ontdek het verhaal van Nello en Patrache, bezoek de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal of geniet van de vele restaurants en bars in de buurt.

En er is zoveel meer…

We lijstten hier enkele van de populairste pleinen op, maar aarzel niet om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Antwerpen telt ook tal van kleinere pleinen waar het zalig vertoeven is.

Zo is er de Sint-Andriesplaats, in het hart van de volkse Sint-Andrieswijk, met z’n gezellige terrasjes en populaire speeltuin. Of het Mechelseplein, waar ’s nachts locals bijeen komen op café of om te gaan dansen in het legendarische De Studio.

Check zeker ook het Regine Beerplein, in het Groen Kwartier. Dit plein werd getransformeerd tot een creatieve hub met een gezellige koffiebar, originele restaurants en daktuinen. En als je je helemaal wilt laten gaan, ligt sterrenrestaurant The Jane vlak achter de hoek.

En op het Antwerpse Zuid ligt de Leopold de Waelplaats. Bewonder de prachtige architectuur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, laat je culinair verwennen in enkele van Antwerpen’s beste restaurants, of snuif de nachtelijke sfeer op in populaire kroegen zoals Hopper, Chatleroi of wijnbar Patine.

Kortom: elke wijk in Antwerpen heeft haar pleinen die je met hun authentieke sfeer kunnen verleiden tot spannende dagen en eindeloze nachten…

 

Victoriano Moreno

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]