De Grotesken. Een fascinerende fantasiewereld

Uitbundige ornamenten in tekeningen en prenten van 16de-eeuwse fantasierijke, grillige, bizarre, monsterachtige, maar ook karikaturale en lachwekkende figuren en beesten. Dat is wat je te zien krijgt tijdens de expositie in Museum Plantin-Moretus van 5 april tot 15 september 2019.

Van Nero…

Op de muren van het keizerlijke paleis van Nero, het Domus Aurea, vond men ongeziene muurschilderingen met overdadige en symmetrische versieringen en bizarre dieren en fabelwezens. Deze muurschilderingen zijn bekend als ‘grotesken’, deze benaming verwijst naar hun plaats in de ‘grotachtige’ ruïnes.

Over de renaissance

Vanaf de renaissance laten vele kunstenaars zich inspireren door deze antieke grotesken. In de Nederlanden introduceerden Hans Vredeman de Vries en Cornelis Floris met hun gedrukte ontwerpen de uitbundige en fantasierijke ornamenten. Met de eindeloze variaties op hun werken verspreidden ze de grotesken ornamentiek naar de schilderkunst, architectuur, edelsmeedwerk, glasschilderkunst en de boekdrukkunst.

Tot Ensor en Carll Cneut

James Ensor, Fred Bervoets en René De Coninck zijn vandaag de moderne en hedendaagse kunstenaars die in de voetsporen van Bosch en Bruegel treden, dé grote pioniers van ‘grotesk’ in de zestiende eeuw. Illustrator Carll Cneut laat zich inspireren door de grotesken-collectie en creëert speciaal voor de tentoonstelling in Museum Plantin-Moretus vijf nieuwe werken.

De tentoonstelling

Ontdek de prenten van Vredeman de Vries en Frans Floris, uitzonderlijke 16de-eeuwse ontwerptekeningen van Paul Vredeman de Vries en prentkunst van Bosch, Bruegel, Ensor, De Coninck en Cneut.

Cornelis Bos, Foto: Bart Huysmans en Michel Wuyts

Contact

Vrijdagmarkt 22
Antwerpen

https://www.museumplantinmoretus.be/nl

Book now

Opening Days

From: 2019-04-05 Until: 2019-09-15
2 10:00 - 17:00
3 10:00 - 17:00
4 10:00 - 17:00
5 10:00 - 17:00
6 10:00 - 17:00
0 10:00 - 17:00

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 8

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: € 8

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]