De meester leeft!

De collectie van het Rubenshuis wordt verrijkt met een aantal meesterwerken uit de kunstgeschiedenis. Stuk voor stuk gaat het over topstukken die het verhaal over het leven en werk van de meester versterken. Bovendien worden de portiek en het tuinpaviljoen gerestaureerd. Een (her)ontdekking van het Rubenshuis meer dan waard!

Topwerken verrijken collectie

Rubens' palazzo in Antwerpen is één van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld. Wie het Rubenshuis binnenwandelt, betreedt de leefwereld van de meester. Het is hier dat Rubens vreugde en verdriet beleefde met zijn familie, het is hier waar de meeste van zijn kunstwerken het levenslicht zagen, het is hier waar hij vrienden en vooraanstaande gasten ontving.

Met het oog op 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' wordt de collectie van het Rubenshuis verrijkt met een aantal bijzondere meesterwerken. Eerder verwelkomde het Rubenshuis al een werk van Tintoretto en twee Van Dycks. Deze krijgen nu nog meer gezelschap. Er komen meesterwerken van Italiaanse meesters die Rubens inspireerden, werken van enkele van zijn meest getalenteerde leerlingen, topwerken van Rubens' hand die voor het eerst sinds hun vertrek terugkeren naar de plek waar ze werden geschilderd. In de aanloop van het festival worden de nieuwe aanwinsten bekendgemaakt.

Terugkeer Zelfportret

Na meer dan een jaar is het zelfportret van Rubens (bijna) terug thuis. Het Rubenshuis schakelde hoogtechnologische apparatuur in tijdens de restauratie van het Zelfportret. Dit leverde verbluffende resultaten op. De originele verflaag is blootgelegd en het paneel geeft nu tal van details bloot die jarenlang verborgen zaten. 

Restauratie portiek en tuinpaviljoen

In het Rubenshuis kan je twee originele elementen uit de woning van Rubens zien: de portiek en het tuinpaviljoen. Na meer dan 400 jaar zijn die aan herstelling toe. Als bezoeker krijg je een exclusieve kijk op de restauratiewerken.

De portiek en het tuinpaviljoen zijn de enige twee originele overblijfselen uit de woning van Rubens en vormen bovendien zeldzame sporen van de meester als architect. Deze 400 jaar oude elementen zijn opnieuw aan restauratie toe.

Tijdens het festivaljaar 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' worden de restauratiewerken opengesteld voor het publiek. Je zal er ter plekke de restauratie kunnen volgen en beleven. Dankzij rondleidingen, lezingen, werfbezoeken en diverse digitale toepassingen ontdek je niet alleen het vakmanschap van de conservator-restaurateurs. Nooit eerder was er de kans om letterlijk zo dicht bij de architectuur van Rubens te komen.

Het programma van bijzondere werfbezoeken, lezingen en rondleidingen wordt bekendgemaakt in het voorjaar van 2018. Een presentatie geeft je een beter inzicht in de eerdere restauratiewerken van het Rubenshuis en getuigenissen uit eerste hand.

Rubenshuis | vanaf 01.06.2018

Dave Van Laere

Contact

Wapper 9
Antwerpen


Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 10

Gratis voor houders van een Baroque Festival Card.

Reduction rates

> 65: 8.

12 - 25: 8.

< 12: 0.

Begeleiders van mensen met een handicap: 0.

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €6

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Baroque Festival Card - copyright Visit Antwerpen - Manu Van der Perre

Baroque Festival Card

'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' ten volle beleven kan met de Baroque Festival Card. 

Rubenshuis - copyright Kathleen Michiels

Rubenshuis

Dompel je onder in de leefwereld van één van de grootste barokkunstenaars: Peter Paul Rubens.

Jan Fabre - copyright Angelos Bvba | foto Stephan Vanfleteren

Jan Fabre

De Orde van de augustijnen ging in 1628 in zee met de drie grootste Antwerpse barokschilders om altaarstukken voor de Sint-Augustinuskerk te maken.

Lezingen en conferenties in het Rubenianum - copyright Jan Crab

Lezingen en conferenties in het Rubenianum

Als het over barok gaat beschikt Antwerpen over uitmuntende kennis bij het Rubenianum.

[object Object]