Cokeryen - Photo Film Food. Tony Le Duc/Frans Snijders

In februari 2018 opende het ‘ver’nieuwde Snijders&Rockoxhuis zijn deuren. Beide huizen, die intussen met zorg gerestaureerd werden, werden samengevoegd. De eerste tentoonstelling die in het Snijders&Rockoxhuis zal georganiseerd worden, zoomt in op een culinaire beleving: Cokeryen. Culinair fotograaf Tony Le Duc slaagt erin basisvoedsel tot kunst te verheffen. Een gave die ook barokschilder Frans Snijders had.

[VIDEO]

Culinaire beleving

Over de schouders van Nicolaas Rockox en Frans Snijders kijken we naar kunst maken, naar verzamelen en etaleren, naar markten en gedekte tafels, naar natuur en tuinen, naar de humanist en de modale burger in de woelige baroktijd.

Foodfotograaf Tony Le Duc gaat in dialoog met de 17de-eeuwse promotors van de goede smaak, van verse marktwaren uit de zee, de stroom en uit het hinterland, met Frans Snijders en zijn tijdgenoten. De fotograaf slaagt erin om barok een hedendaagse invulling te geven. Tony Le Duc verheft basisvoedsel tot kunst. Een gave waarmee ook barokschilder Frans Snijders getalenteerd was. Le Duc laat zich inspireren door barokke voedingstillevens en zorgt met nieuw foto- en videowerk voor een andere kijk op barok.

Barokke recepten

Le Duc boort nog een andere bron aan en verdiept zich in een populair kookboek van Antonius Magirus uit 1612. Hij maakt een selectie uit de recepten van toen en presenteert deze aan een 15-tal Antwerpse chefs om hen een hedendaagse versie van het oude recept te laten maken. Le Duc fotografeert de nieuwe interpretaties van de gerechten. Hij maakt hierbij gebruik van 17de-eeuwse kleurenpalet, de gelaagdheid en het vergankelijke, de vanitas, maar in een eigenwijze barokke beeldvorming anno 2018. Meer info over de eetgewoonten tijdens de barok vind je hier.

Stillevens Frans Snijders

Carper ende ghimber, caneel ende rosijn; Quaeckels, lijstres, vincken ende diergelijkcke in deech; Potagie ... een greep uit het menu van de 17de-eeuwse burger. De ingrediënten ervan vind je terug op de imposante markttaferelen en stillevens van Frans Snijders en zijn tijdgenoten. Culinair fotograaf Tony Le Duc heeft met Snijders dat scherpe oog gemeen om van een rijke uitstalling aan voeding als een honger voor het oog op het beeldvlak te toveren. Le Duc speelt met kleur en compositie. Zet zijn foto's naast 17de-eeuwse stillevens en je krijgt een bijzonder spanningsveld, vooral door de presentatie van het foto- en filmwerk dat op de vloer zal gepresenteerd worden, het versterkt en verscherpt de tentoongestelde schilderijen.

Restaurantactie

Kijk niet alleen naar de foto’s van Tony Le Duc, maar proef ze ook. Zolang de tentoonstelling loopt, staat bij zo’n vijftien Antwerpse chefs de hedendaagse interpretatie van een recept uit Magirus’ kookboek op het menu. Dat zijn dik drie maanden om met al je zintuigen te genieten van de barokkeuken anno 21ste eeuw. Meer info over deze restaurantactie.

Snijders&Rockoxhuis | 28.09.2018 - 13.01.2019
 

2017, Tony Le Duc

Contact

Keizerstraat 10
Antwerpen
+32 32 01 92 50
http://www.rockoxhuis.be
inforockoxhuis@kbc.be

Book now

Opening Days

From: 2018-09-28 Until: 2019-01-13
2 10:00 - 17:00
3 10:00 - 17:00
4 10:00 - 17:00
5 10:00 - 17:00
6 10:00 - 17:00
0 10:00 - 17:00

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 8

Boek hier je tickets

Gratis voor houders Baroque Festival Card

 

Reduction rates

> 60: 6.

< 18: 0.

Mensen met een handicap: 6.

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €

Price per group: €

Schools

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €

Price per group: €

Anderen bekeken ook

Wie was Frans Snijders? - copyright KBC, Antwerpen, Snijders&Rockoxhuis

Wie was Frans Snijders?

Frans Snijders (1579-1657) was een Antwerpse tekenaar en schilder. Hij maakte vooral naam als stilleven- en dierenschilder.

[object Object]