Een vooruitblik op het cruiseseizoen 2019

Het afgelopen cruiseseizoen was uitstekend: de stad ontving 768 rivier- en 26 zeecruises, die ruim 120.000 passagiers meebrachten. Voor 2019 tekent een gelijkaardig cijfer zich nu al af, met nu reeds 33 bevestigde aanlopen van zeecruises en 671 van riviercruises – en daar komen er ongetwijfeld nog bij. Daarmee zou het cijfer van 2019 dat van 2018 minstens moeten evenaren.

Op 14 februari mocht het schip ‘Boudicca’ van Fred Olsen Cruise Lines de spits afbijten van het nieuwe zeecruise-seizoen.  Fred Olsen Cruise Lines is een vaste en geliefde klant van Antwerpen: de rederij komt maar liefst tien keer met verschillende schepen uit hun vloot naar Antwerpen in 2019.  Ook die andere vaste klant, Cruise & Maritime Voyages/Global Cruise Lines, weet de Antwerpse rede weer te vinden. In 2019 zullen zij in totaal 7 keer  aanmeren. Britse gasten kunnen de gastvrije en ongedwongen sfeer in Antwerpen duidelijk waarderen. 

Dit jaar doet ook een gloednieuw expeditieschip de stad aan. Hapag Lloyd komt in oktober aan met hun Hanseatic Inspiration. Dit kleine luxueuze expeditieschip beschikt over de modernste technologie om onder andere de impact op het milieu te minimaliseren. Het schip maakt zijn maiden voyage en zal op 13 oktober in Antwerpen gedoopt worden. Nadien zet het koers naar Antarctica. Ook de Europa 2 van dezelfde rederij, het beste cruiseschip ter wereld volgens de Berlitz rating, doet Antwerpen dit jaar opnieuw aan.

Zoals gewoonlijk zijn er ook in 2019 enkele schepen die Antwerpen voor het eerst aandoen, in mei Le Boreal en in augustus Dumont D’Urville. Beide zijn zusterschepen van het schip Le Laperouse van rederij Ponant dat vorig jaar in Antwerpen te gast was. Deze kleine schepen focussen op luxe en intimiteit, vergelijkbaar met een luxejacht. De Noorse Hurtigruten zal in mei met een nieuw expeditieschip naar Antwerpen komen: de Roald Amundsen, een hybrideschip. Hybridemotoren verlagen de CO2-uitstoot en zorgen ervoor dat het brandstofverbruik daalt met 20%. Het schip gebruikt die hybridemotor bij het binnenvaren van havens, wat dan geluids- en emissievrij verloopt.

Phoenix Reisen bezoekt Antwerpen met de pas aangekochte Amera, een schip dat voorheen al in Antwerpen was onder de naam Prinsendam.

Koen Kennis, schepen voor toerisme: “Het cruisetoerisme doet het goed in Antwerpen, met dit jaar opnieuw heel wat speciale cruiseschepen die onze stad aandoen. Zoals de Hanseatic Inspiration, dat Antwerpen gekozen heeft als locatie voor zijn scheepsdoop. Het zal de eerste keer zijn dat een zeecruiseschip in onze stad gedoopt wordt en daar zijn we bijzonder trots op! De keuze voor Antwerpen getuigt van de goede verbinding van Hapag-Lloyd Cruises met onze stad: de rederij komt naar Antwerpen sedert jaar en dag en bevestigt met deze unieke gelegenheid haar vertrouwen in Antwerpen als cruisebestemming. Het is bovendien een voorbeeld voor veel andere rederijen op vlak van milieuvriendelijkheid. De Roald Amundsen van Hurtigruten is dan weer één van de eerste hybride cruiseschepen ter wereld.  We stellen vast dat duurzaamheid een belangrijk thema is geworden bij de rederijen. Met het nieuwe cruiseponton en de cruiseterminal in Het Steen investeren we ook volop in kwalitatieve infrastructuur om de cruiseschepen nog beter te kunnen ontvangen in onze stad.”

Overzicht zeecruises 2019 
Overzicht riviercuises 2019

Jonathan Ramael

Contact

press@VisitAntwerpen.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]