Antwerpenaren staan van oudsher bekend als fijnproevers. Dankzij de haven werden er al in de 16de eeuw van overal allerlei soorten voedingswaren, dranken, kruiden en specerijen ingevoerd die de Antwerpse gastronomie beïnvloed hebben.
Vandaag biedt Antwerpen een brede waaier aan Europese, exotische en natuurlijk ook Belgische eetgelegenheden. Vele Antwerpse restaurants koken volgens de Franse keuken, maar met Belgische accenten. De meeste restaurants bevinden zich rondom het historische centrum, Het Zuid en Het Eilandje.
Antwerpen telt heel wat restaurants met een Michelinster:
’t Zilte ***
The Jane **
Dôme*
Butcher's son*
Bistrot du Nord *
Het Gebaar *
Kommilfoo *
Lam & Yin *
’t Fornuis *
The Glorious *
Nathan *
Restaurant FRANQ *
Vele culturen hebben hun eigen keuken in Antwerpen. Zo is Antwerpen Noord een multiculturele buurt met meer dan 100 nationaliteiten, wat zich uit in de vele keukens in deze buurt: Turkse, Afrikaanse, Japanse, Arabische en Indische restaurants en winkels kleuren hier het straatbeeld. De Chinese restaurants en supermarkten zijn verzameld in Chinatown (Van Wesenbekestraat).
Ook de Joodse cultuur is sterk aanwezig in Antwerpen. Vooral in de buurt rond het Centraal Station vind je enkele koosjere restaurants.
Special opening days
Special closing days
Price per person:
Reduction rates
Card holders
City Card: .
Prices
Prices
De vele lokale specialiteiten vormen het bewijs van de rijke culinaire traditie van Antwerpen.
Mijn ontmoeting met Ben op het Bierpassieweekend start alvast met een knaller. Welk bier ik graag lust? Ik besluit de waarheid op te biechten: “Ik ben niet zo’n bierkenner en laat me met alle plezier leiden door jouw kennis.” Dat was buiten Bens expertise gerekend. “Welke smaken heb je graag?” Ik krijg een Armand uit Limburg voorgeschoteld. Fruitig, zacht en niet te ‘hoppig’. Ik voel me een cliché van een vrouw.
De Belgische bieren zijn wereldberoemd en Antwerpen is een uitstekende plek om je erin te verdiepen.
Je had het misschien niet verwacht maar voor de beste koffie moet je in Antwerpen zijn. De Antwerpse haven is al enkele eeuwen een van de grootste draaischijven voor koffie: vanuit alle windstreken brengen zeeschepen grote ladingen groene koffiebonen naar Antwerpen. Ook wat betreft opslag en bewaring van koffie staat Antwerpen aan de top. Uit de meest exotische en zeldzame koffiesoorten kiezen branders en handelaars hun eigen melanges. Vroeger had elke buurt zijn eigen koffiebranderij, nu heb je nog Koffie Verheyen in Deurne en koffiebar Cuperus aan de Sint-Katelijnevest. Ook bij voeding Jespers aan Oever 16 kan je nog je eigen melange laten branden. Je kan natuurlijk ook een barista het werk laten doen: Antwerpen telt tal van hippe koffiebars met om ter gekste namen zoals Normo, Mademoiselle Moustache, Broer Bretel en Mokkakapot.
“Stadshoning. Dat is honing van bijen die nectar slurpen uit de talrijke bloemen die Antwerpen rijk is. Elke buurt heeft een unieke vegetatie. Elke honing proeft dan ook anders.” Gehuld in imkerpak volg ik elk gepassioneerd woord van Rik Janssens terwijl het zweet op mijn voorhoofd parelt. Niet enkel de warmte van deze bloedhete zomerdag speelt me parten, ook de spanning is navenant wanneer een van de duizenden bijen nieuwsgierig mijn been opkruipt. “Gewoon stil blijven staan,” zegt Rik. Gewoon?