Terugkeer Zelfportret Rubens

Dit jaar brengt Antwerpen hulde aan één van haar beroemdste inwoners: Peter Paul Rubens. Zijn woning in hartje Antwerpen is het startpunt voor wie zich wil onderdompelen in de leefwereld van de wereldberoemde barokschilder uit de 16de en 17de eeuw.

Rubenshuis

Nergens anders kom je dichter bij Rubens dan in het Rubenshuis. Het is hier dat hij zijn atelier leidde en de meest toonaangevende kunstenaar van Europa werd. Het is op deze plaats dat hij zijn opdrachtgevers uit de hele wereld verwelkomde. Hij verzamelde er zijn eigen indrukwekkende kunstcollectie en ontving er zijn vrienden. Het is hier dat hij zijn geluk en verdriet met zijn eerste en tweede echtgenote beleefde en zijn kinderen zag opgroeien. Het is de plek waar hij in 1640 overleed. Kortom het is dé plaats om Rubens te zien, te beleven en te voelen.

Vier zelfportretten

Het zelfportret van Rubens is één van de blikvangers en vaste waarden van het Rubenshuis. Rubens maakte opmerkelijk weinig zelfportretten. Hij schilderde er vier, ter vergelijking Rembrandt maakte er ongeveer veertig. De overige drie zelfportretten bevinden zich in Firenze, Wenen en in de collectie van de Engelse koningin. Het werk heeft dan ook een grote iconische waarde voor Antwerpen.

Restauratie zelfportret

In januari 2017 werd er gestart met de restauratie van het zelfportret. De vernislaag bleek erg complex samengesteld te zijn en moest minutieus verwijderd worden. De originele verflaag is blootgelegd en het paneel geeft nu tal van details bloot die jarenlang verborgen zaten. Het werk is nu terug naar de plaats waar het hoort: het Rubenshuis.

Peter Paul Rubens, Zelfportret, Rubenshuis Antwerpen, foto KIK-IRPA Brussel

Contact
http://www.rubenshuis.be
rubenshuis@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]