Rubenshuis verwelkomt topstuk Titiaan

Het Rubenshuis maakt zich klaar voor ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Opnieuw mag het huis een langdurige bruikleen verwelkomen, een topwerk van de Venetiaanse grootmeester Titiaan.

Venetiaanse grootmeester

Na de ‘Verborgen Van Dyck’ (Schepenkop van een Brussels magistraat) en David Bowie’s Tintoretto (Heilige Catharina) toont het Rubenshuis een werk van de Venetiaanse grootmeester Titiaan (1485/90-1576). Het is een merkwaardig ‘onafgewerkt’ dubbelportret van een patriciërsvrouw en haar dochter. Met deze bruikleen kan het Rubenshuis een werk van de belangrijkste Italiaanse meester tonen. Italiaanse meesters komen weinig voor in Vlaamse collecties. Het schilderij vult dan ook een belangrijk hiaat in de opstelling van het museum en is na Bowies Tintoretto een van de werken die Rubens inspireerde.

Titiaan werd zowel door Rubens als Van Dyck bewonderd. Beide meesters hebben Titiaans werk grondig bestudeerd, gekopieerd en verzameld. Ook maatschappelijk was de Venetiaan een belangrijk rolmodel voor Rubens en Van Dyck.

Dubbelportret patriciërsvrouw en dochter

Het portret is monumentaal en teder tegelijk. De blik waarmee het meisje naar haar moeder kijkt is het hoogtepunt van het schilderij. Over de identiteit van de jonge moeder en haar dochtertje is niets bekend. Er is vaak gespeculeerd dat het om Titiaans maîtresse en haar onwettelijke dochter zou gaan. Dit pikante biografische detail zou de reden zijn geweest waarom het doek al meteen na de dood van de meester in het atelier is overschilderd. Pas in 1948 bracht röntgenonderzoek aan het licht dat het werk overschilderd was, het duurde 20 jaar vooraleer het werk gerestaureerd was.

De meester leeft!

Tijdens ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ zal de collectie van het Rubenshuis nog verder verrijkt worden met een tiental bijzondere meesterwerken. Er komen nog meer bruiklenen van Italiaanse meesters die Rubens inspireerden, werken van enkele van zijn meest getalenteerde leerlingen en topwerken van Rubens’ hand die voor het eerst sinds hun vertrek terugkeren naar de plek waar ze werden geschilderd.

Een (her)ontdekking van het Rubenshuis meer dan waard.

Het dubbelportret van Titiaan is vanaf nu te bewonderen in het Rubenshuis.

Meer informatie over ‘De Meester leeft’ in het Rubenshuis tijdens ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’.

A. Cobbe/KIK-IRPA

Contact+32 32 01 15 55
http://www.rubenshuis.be
rubenshuis@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]