Topstuk Michaelina aangekomen in het MAS

De Bacchusstoet van de 17e eeuwse kunstenares Michaelina Wautier is aangekomen in het MAS. De Bacchusstoet is een uitzonderlijk doek. Omwille van de afmetingen, maar ook omdat het thema zo opmerkelijk is. Het werk meet net geen negen vierkante meter en beeldt drank, lust en verleiding uit. Zeker als je bedenkt dat het omstreeks 1655 eeuw door een vrouw werd geschilderd. Vrouwelijke kunstenaars waren zeldzaam in de 17e eeuw. En vrouwen die seks en dronkenschap als thema kozen, waren dat al helemaal.

Expo Michaelina

Met de komst van de Bacchusstoet zet het MAS de eindspurt in naar de start van de expo Michaelina. Zo’n dertig jaar geleden stootte curator Katlijne Van der Stichelen in Wenen op een monumentaal schilderij van 2,5 op 3,5 meter. Een kanjer met daarop een stoet hoofdzakelijk naakte, dronken mannen. Centraal op het schilderij ligt Bacchus, de Romeinse god van de wijn, de roes en dronkenschap. Helemaal rechts op het schilderij staat een andere opvallende figuur. Een in het roze geklede vrouw die de toeschouwer uitdagend en zelfverzekerd aankijkt. Het is Michaelina die zichzelf afbeeldde op haar meesterwerk.

Uitzonderlijk vrouwelijke kunstenaar

In de barokperiode waren vrouwelijke kunstenaars zeldzaam. Een artistieke opleiding maakte vaak deel uit van de opvoeding van welgestelde meisjes. Maar eens ze trouwden en kinderen kregen, hielden ze het voor bekeken. Wat overgeleverd werd van vrouwelijke kunstenaars, beperkt zich hoofdzakelijk tot werken van kleine omvang, zoals portretten en bloemstukken. Net daarom is deze Bacchusstoet zo uitzonderlijk. Het werk is van een formaat waaraan vele mannelijke collega’s zich niet zouden wagen. Het onderwerp - de roes, drank, verleiding - verwacht je niet van een deftige 17e eeuwse dame. Ook de kwaliteit van het werk is indrukwekkend. Michaelina schildert moeiteloos anatomisch correcte naakte mannenlichamen. Daar moet studiewerk aan vooraf zijn gegaan, wat opnieuw verre van vanzelfsprekend was voor een ongehuwde 17e eeuwse vrouw.

De expo Michaelina vormt de eerste overzichtstentoonstelling van deze bijzondere vrouw. Nagenoeg al haar bekend werk is te zien in het MAS vanaf 1 juni.

Bacchusstoet, Michaelina Wautier, Kunsthistorisches Museum, Wenen

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]