Top 10 beste koffiebars

Antwerpen is het walhalla van de koffiebarretjes. Op elke hoek vind je er wel een. Maar hoe onderscheid je ze van elkaar? Hoe ga je op zoek naar dat ultieme bakje troost en wat is het verhaal erachter? Koffiebrander Koen Bleuzé maakt zijn tien favoriete koffiebars kenbaar en vertelt waarom.

Tips van een kenner

Cordon Coffee is een kleine, onafhankelijke koffiebranderij van Antwerpenaars Koen Bleuzé en Thijs Paijmans. Het begon als probeersel op Koens slaapkamer maar is ondertussen uitgegroeid tot een eigen bar nabij het MAS | Museum aan de Stroom, de Bosbar.
 
Koen verdiept zich in het verhaal van de koffie. Hij is geïnteresseerd in het koloniale verleden ervan en werkt zelf vanuit het ‘from bean to cup-principe’. “Antwerpen is niet alleen een koffiestad vanwege de vele koffiebars, maar vooral vanwege de haven. Antwerpen heeft de grootste opslagplaats voor koffie in de wereld”, aldus Koen.
 
Dit zijn de tips van Koen. Ontdek ze zelf bij je volgend bezoek aan Antwerpen. Maar opgepast, we zijn niet verantwoordelijk voor het ontsporen van je koffiegewoontes in een ongeneeslijke koffieverslaving …
 

1. Kolonel koffie

Op wandelafstand van het Koninklijk Museum van Schone Kunsten Antwerpen vind je Kolonel Koffie. De zaak is gelegen op de hoek van de Troonplaats. “Je komt hier echt voor de gezelligheid”, zegt Koen. Kolonel Koffie brandt ook zijn eigen koffiebonen, die je heel of gemalen mee naar huis kan nemen om zelf een lekker potje koffie te zetten.
 
Tip: Kom hier als het mooi weer is en bemachtig een leuke plek op het terras. En kies meteen voor een heerlijk ontbijt of een lunch.
 

2. Caffènation

Caffènation speelde een pioniersrol in de Antwerpse koffiescène”, vertelt Koen. “Ze waren een voortrekker van een nieuwe stijl van koffie drinken en hebben het gemiddelde enorm opgetrokken. Ze nemen het koffiebranden-en zetten heel serieus en dat proef je. Hun focus ligt op kwaliteit, de herkomst van de boon speelt een rol en achter de toog staan enkel getrainde barista’s.” Caffènation levert aan verschillende zaken en is niet meer weg te denken uit de stad. De populaire koffiezaak ligt op een steenworp van het Theaterplein en het Mechelseplein.
 
Tip: Ook het uitgebreid aanbod aan koffiegadgets bij Caffènation is het ontdekken waard. Zo kan je ook aan je eigen keukentafel genieten van dat lekkere kopje kwaliteitskoffie.
 

3. Normo

Normo treedt in de voetsporen van Caffènation en legt de focus op espresso en filterkoffie in hun puurste vorm: zwart. Zoetekauwen komen hier minder aan hun trekken. “Normo staat qua specialty koffie samen met Caffènation helemaal aan de top. Ze branden hun eigen koffie met een brander van het Amerikaanse merk Loring, uniek voor Antwerpen. De kwaliteit is erg goed en ze werken met weinig personeel, waardoor er enkel vakmensen achter de toog staan”, aldus Koen.
 
Tip: Loop zeker eens langs de vlakbijgelegen Sint-Carolus Borromeuskerk op het prachtige Conscienceplein.
 

4. Cuperus

Niet ver van de Normo vind je Cuperus, het oudste koffie- en theehuis van Antwerpen. Al meer dan 190 jaar voorziet Cuperus de Antwerpenaren van hun bakje troost. “Deze voormalige familiezaak overleefde twee oorlogen. De laatste jaren hebben ze een verjongingskuur ondergaan en gaan ze mee met de huidige trends”, vertelt Koen. Het pand van drie verdiepen hoog heeft een jeugdige look en buiten het ruime aanbod van thee en koffie worden er ook workshops georganiseerd.
 
Tip: Cuperus bevindt zich niet ver van de Meir en is dus de ideale plek om even bij te tanken tussen het shoppen door.
 

5. Mokkakapot

De Mokkakapot ligt ietwat uit het centrum van Antwerpen, maar loont volgens Koen zeker de moeite om een bezoekje te brengen. De kleurrijke bar ligt op een hoek aan het Moorkensplein. De uitbaatster is een kunstenares en dat merk je. “Een hoek met een hoek af”, zeggen ze zelf. “Het is een super gezellige en kleurrijke bar. Het volledige plaatje klopt”, zegt Koen. “Ze serveren Cordon Coffee die ik wekelijks kom leveren, hanteren de juiste technieken en organiseren talloze expo’s en activiteiten. Er hangt een authentieke sfeer.”
 
Tip: Elke vrijdag organiseren ze ‘1 pot, 15 talloren’. “Er staat dan één grote pot op tafel en iedereen eet er gezellig samen. Een aanrader.”, zegt Koen.
 

6. Me & my monkey

Tegenover de allergrootste Antwerpse stripmuur vind je Me & My Monkey. Deze gezellige koffie-en vinylzaak met retro interieur wordt gerund door vader en zoon. Je drinkt er koffie van Taeymans, een familiezaakje uit Hoogstraten. “Als je een koffietje bij Me & My Monkey gaat drinken, loont het zeker ook de moeite om ernaast bij Jespers binnen te springen. In de etalage van deze authentieke familiesupermarkt glimmen de koffiebonen en zie je een oude Amerikaanse koffiebrander, Gothot. Die wordt niet meer gemaakt”, vertelt Koen.
 
Tip: Breng deze koffiezaak een bezoekje op zondag, wanneer de antiekzaken van de Kloosterstraat en Hoogstraat open zijn.
 

7. Black & Yellow Coffee Bar

Op 't Eilandje in de zon, omarmd door bruggen, dokken en sluizen, daar opende Joke, vroeger werkzaam bij Caffènation, haar eigen knappe Black & Yellow Coffee Bar Geen typisch koffiehuisje maar een hip adresje waar eigenzinnige koffies met pit worden gebrouwen. Hoge kwaliteit, stevige muziek en prachtige ligging: laat je verrassen.
 
Tip: Neem de roltrap naar het panoramadak naar het MAS en geniet van een fantastisch uitzicht over stad en haven.
 

8. Snackbar koffie

Snackbar koffie is een geslaagde mix van verschillende nationaliteiten: een Italiaanse machine, een Belgische brand en een Hongaarse barista. “Het is een klein koffiezaakje, maar ik kom er graag”, zegt Koen. “De koffie komt van Caffènation en de zaak draagt hun principes ook hoog in het vaandel. De focus ligt op zwarte koffie.”
 
Tip: Snackbar Koffie bevindt zich op slechts drie minuutjes wandelen van een van de must-sees van Antwerpen: het Rubenshuis.
 

9. Barnini

Barnini is dé place to be voor mensen die hun koffie niet graag zwart drinken”, zegt Koen. Maltezers, marshmallows en smarties, je koffie is zo kleurrijk dat je er vrolijk van wordt door er enkel naar te kijken. Serveer daar een lekkere bagel bij op het zonnig terras aan het Theaterplein en je weet waarom het er altijd bomvol zit.
 
Tip: Breng Barnini een bezoekje in het weekend, wanneer het plein bruist tijdens de markt en ga op zoek naar het kraam van koffie Verheyen. Een pakje lekkere ‘Amberes’ koffie is het ideale souvenir na een dagje Antwerpen.
 

10. Caffe mundi

Op een steenworp van de Grote Markt vind je Caffe Mundi. “ Ze branden hun eigen koffie, geven opleidingen aan hun personeel en ze hebben een gevarieerd aanbod.” Dagelijks heb je bij Caffe Mundi keuze uit minstens 6 soorten vers gebrande koffiebonen.
 
Tip: Zelf barista-ambities? Hou dan de workshops van Caffe Mundi in het oog.

Jan Crab

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]