REUNIE Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens

De kathedraal viert de 450e verjaardag van het bisdom Antwerpen met een prestigieuze tentoonstelling. Prachtige altaarstukken die na de Franse Revolutie in musea werden ondergebracht, keren terug naar de kathedraal. Een unieke kans om deze pronkstukken in hun originele omgeving te bewonderen!

Van Metsijs tot Rubens

Sinds juni 2009 loopt in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen de tentoonstelling 'REUNIE. Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens. Meesterwerken uit het Koninklijk Museum terug in de kathedraal.' 

In de loop der eeuwen groeide de kathedraal uit tot een ware schatkamer van religieuze kunst, geschilderd en gebeeldhouwd door gereputeerde meesters. Ze sierden de zuilen, kapellen en wanden tot aan de Franse Revolutie. In de nasleep van deze omwenteling vonden heel wat altaarstukken onderdak in musea. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) was er één van.

Altaarstukken en triptieken

De hechte samenwerking met het KMSKA maakt het mogelijk om acht van de mooiste altaarstukken uit de museumcollectie terug te brengen naar de kathedraal. Naast deze werken stelt de kathedraal er ook acht uit haar vaste collectie tentoon. Imposante werken, hoofdzakelijk triptieken van vaak wel 5m breed en 3m hoog die in het huidige kathedraalinterieur geïntegreerd zijn. Deze unieke ‘in situ’ hereniging geeft de bezoeker een spectaculair overzicht van meesterwerken uit de Gouden Eeuw van de Antwerpse schilderschool.

Een begeleidende, rijk geïllustreerde catalogus bundelt diverse kunsthistorische en historische bijdragen rond atelierpraktijken, opdrachtgevers, consumptiepatronen en het ambachtswezen.

De tentoonstelling loopt tot wanneer de restauratiewerken van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen voltooid zijn.

Dave Van Laere

Contact

Handschoenmarkt 1
Antwerpen
+32 32 13 99 51
http://www.dekathedraal.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 6

6€ individueel | 4€ groep (min. 20 pers.), 60+ (enkel bij individueel bezoek) | 0€ -12

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]