Nello & Patrasche

Het verhaal van het jongetje Nello en zijn hond Patrasche is wereldberoemd en speelt zich af in … Antwerpen! Tijdens deze kerstperiode speelt het duo een prominente rol in de stad. Ontdek hier waar je hen overal kan ontmoeten.  

Het verhaal

Nello en Patrasche zijn de hoofdpersonages uit de Engelse roman A Dog of Flanders uit 1872. Het verhaal speelt zich af in Hoboken en Antwerpen. Onder meer de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de schilderijen van Rubens spelen er een belangrijke rol in.

Nello, een arme weesjongen, sluit vriendschap met Patrasche, een achtergelaten trekhond. Samen trekken ze elke dag naar de stad. Daar bezoeken ze vaak de kathedraal, waar Nello de schilderijen van Rubens bewondert. Door een reeks tegenslagen eindigt het leven van Nello en Patrasche in dezelfde kathedraal. Ze sterven samen van ontbering. In dit ontroerend en atypisch kerstverhaal zit een boodschap van trots en onvoorwaardelijke vriendschap. Vooral in Japan is het verhaal heel gekend. 

Standbeeld aan de kathedraal

Kunstenaar Batist Vermeulen ('Tist') ontwierp een nieuw beeld van de jongen en zijn hond. Je kan het bewonderen op de Handschoenmarkt, voor de kathedraal.

Sporen van het verhaal in Hoboken

Aan de hand van de beschrijvingen in het verhaal werd er lang van uitgegaan dat het Antwerpse district Hoboken de woonplaats was van Nello en Patrasche. Je vindt hier dan ook nog een aantal sporen van het verhaal. In de Kapelstraat nummer 3 zie je een bronzen standbeeld van Nello en Patrasche, gemaakt door Yvonne Bastiaans. Daarnaast vermoeden vele Hobokenaars dat Nello en Patrasche begraven zouden zijn op het vroegere kerkhof aan de Kioskplaats, dat is nu het park van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk. Loop ook eens langs bakkerij Kiosk, daar kan je proeven van lekkere ‘Nello en Patrasche’-pralines.

Hoboken ligt op ongeveer 7 kilometer fietsen van de Grote Markt. Je kan een fiets huren of een Velo-stadsfiets nemen. Hoboken is ook bereikbaar per tram.

Batist Vermeulen | by Tist

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]