Familieplezier op Winter in Antwerpen (door Nessascityblog)

Vanaf 9 december 2017 is Antwerpens oude stadskern (ook gekend als het Historisch Centrum) helemaal in feeststemming. Deze kerstervaring overstijgt met verve de vertrouwde houten hutten waar de gebruikelijke feest- en geschenkartikelen verkocht worden, maar is een evenement waar zowel plezier, seizoensgebonden eten en drinken, alsook activiteiten voor Antwerpenaren en toeristen van alle leeftijden te vinden zijn.

Tot 2009 was het gewoon een kerstmarkt op de Groenplaats, maar sindsdien is het gegroeid en biedt het veel bijkomende attracties op het Steenplein, de Grote Markt en de Suikerrui. Deze locaties liggen allemaal in de schaduw van de Antwerpse kathedraal, die trouwens voor het kerstgebeuren bovendien speciaal verlicht wordt.

Mijn familie en ik zijn hier sinds 2006 en we kijken allemaal uit naar deze tijd van het jaar. Voor ons markeert dit evenement – samen met de Zomer van Antwerpen – de wisseling van de seizoenen op een manier die ons stilaan vertrouwd geworden is.
Ik heb drie kinderen van verschillende leeftijden, die alle drie graag plezier willen maken als we tijdens de kerstvakantie naar het Historisch Centrum afzakken. Verder werk ik als lerares en dit jaar begeleidde ik een groep leerlingen van de Antwerp International School naar de kerstmarkt voor hun jaarlijkse winteruitstap. Deze verschillende perspectieven hebben tot deze informele gids geleid, hoe je dit jaar het beste de sfeer van Kerstmis in Antwerpen kunt genieten – veel plezier!


Schaatsen & Het Reuzenrad

De kerstmarkt en de ijspiste worden door lokale scholen druk bezocht wanneer de kerstvakantie nadert. De middelbare scholieren van de Antwerp International School kijken uit naar de jaarlijkse uitstap naar het stadscentrum. En dit jaar was er ook sneeuw van de partij. De scholieren (die allemaal uit verschillende culturen en achtergronden komen) genieten evenwel van de uitstap – zelfs zij die een warmer klimaat gewoon zijn, die ijs en sneeuw een hele uitdaging vinden!

Voor kleine kinderen (of grotere die niet gewoon zijn te schaatsen) zijn er op de ijspiste leuke schaatshulpjes in de vorm van pinguïns voorzien. Deze hebben handvatten waar ze zich aan kunnen vasthouden, om het aantal valpartijen tot een minimum te beperken. Denk er wel aan je handschoenen mee te nemen, want het is verplicht om ze op de schaatsbaan te dragen. Als je ze toch zou vergeten, zijn er nog genoeg kraampjes op de kerstmarkt waar je er een paar kunt kopen.
Het reuzenrad is een beetje duurder, maar het loont de moeite, zeker als je luchtfoto’s van de kerstmarkt, de Schelde en de Antwerpse skyline wilt nemen. Neem op een heldere dag bij valavond beslist je camera mee.

 

Eten en drinken

Glühwein (warme, gekruide wijn) en speciale koffies of warme chocolademelk (met extra warmte in de vorm van een scheut jenever – Belgische sterke drank die wat op gin lijkt; Baileys of rum) zijn voor volwassenen het hulpmiddel bij uitstek om de koude op afstand te houden. De eetkraampjes bieden allerlei lekkers uit de voedingscategorieën die nodig zijn om de winter te overleven: suiker, gefrituurde hapjes, koolhydraten. Er is een overvloed aan tartiflettes (een gerecht met warme kaas, aardappelen en spek), wafels en smoutebollen (warme, gefrituurde deegballen, bestrooid met poedersuiker en ofwel gewoon ofwel met rozijnen gevuld).

De beste plaats om met vrienden af te spreken, is waarschijnlijk de Grote Markt of de Suikerrui, zodat je na een tochtje over de kerstmarkt vlot tot bij de lokale cafés en restaurants geraakt.

 

Enkele tips van een Antwerpse…

Als je in België bent, is er een ding dat niet gegarandeerd kan worden: het weer. Als een regenbui je overvalt, kan je bezoek in een nachtmerrie omslaan, zeker als je met de kinderen op stap bent. Gelukkig zijn er enkele overdekte plaatsen in de buurt, zodat je winters bezoek niet weggeregend wordt, zelfs als de hemelsluizen opengaan.

Er zijn twee handige opties dichtbij voor families met kinderen die zich moeten amuseren, en van wie de ouders even moeten kunnen gaan zitten en wat adem moeten komen. De eerste is de binnenspeeltuin in Mercado op de Groenplaats (waar de ijspiste is). Ga door de overdekte food market en neem de trappen achteraan in het gebouw. Er is een grote binnenspeeltuin, met een springkasteel, een ballenbad, glijbanen en een plek met loopfietsjes. Voor begeleidende volwassenen is er ruimte om te zitten en een bar, waar zowel bier als frisdranken geserveerd worden. Er is ook eten verkrijgbaar. Die optie is niet zo goedkoop – volwassenen betalen ook toegang, en de bar werkt met een tokenssysteem, maar mijn twee jongste kinderen, vijf en acht, waren gek van deze speeltuin, die genoeg te bieden had, waar ze flink moe van werden. Er is geen tijdslimiet voor hoe lang je er kan blijven – mijn twee jongste kinderen (acht en vijf) zouden met plezier op zijn minst de hele namiddag daar gebleven zijn. Als je geen kinderen hebt, is de food market zelf al een geweldige plek om even rond te hangen en een hapje te eten of een slokje te drinken. De Mercado food market is vrij nieuw in de Antwerpse scene.

Een goedkopere optie is Café Het Steen – ga voorbij het standbeeld van Lange Wapper op het Steenplein en volg de bordjes. Het Steen wordt dit jaar in paars licht gehuld. Het is een kindvriendelijk en ruim café, met zicht op de Schelde, en er is ook een speelruimte met speelgoed. Het wordt druk bezocht, zowel door Antwerpenaren als door toeristen. De prijzen van het geserveerde eten en drinken zijn uitermate redelijk. Het personeel is erg vriendelijk en, uiteraard, heel vlot met kinderen. ’s Zondags zijn er activiteiten en workshops voor kinderen vanaf 6 jaar. Toegang tot Het Steen is gratis, net zoals de workshops.

Als je sans enfants bent en je wilt een fatsoenlijke kroeg vinden, zet dan koers naar de Nationalestraat waar er verschillende zijn (An Sibhin is een van mijn persoonlijke favorieten – warm, vriendelijk, zonder pretentie). Een alternatief vind je in een van de talrijke cafés tijdens de olde worlde op de Vrijdagmarkt (ga voorbij het Modemuseum op de Nationalestraat naar rechts).

Verder, als je je kerstinkopen wilt doen, maar het weer is er niet bepaald naar, dan kun je altijd nog in The Grand Bazar shopping center terecht (ook bij de Groenplaats – je kunt er ook via de Mango Store naar binnen). Op zaterdag en zondag is er in Antwerpen een uitstekende markt op het overdekte plein (Theaterplein) voor de schouwburg. Vooral op zaterdag is er een uitgebreid aanbod van etenswaren van uit verschillende landen. Hou even halt voor een glaasje cava, wat oesters of een heerlijk Marokkaans gevuld brood.

Winter in Antwerpen is op elke dag tot 7 januari op de volgende uren:
Maa-Don: 12 – 21u
Vrij: 12 – 23u
Zat: 11 – 23u 
Zon: 11 – 21u
24 & 31 December: 11 – 18u

De Oude Stad van Antwerpen is tijdens de kerstperiode op zijn best. Wat het zo plezant maakt, is de mengeling van Antwerpenaren en toeristen van alle verschillende achtergronden. Winter in Antwerpen is niet exclusief voor Antwerpenaren, of voor toeristen – het is gewoon voor iedereen. Veel plezier #WinterinA

 

Over de blogger

Ik ben Vanessa, en ik woon en werk al sinds 2006 in Antwerpen. Twee van mijn drie kinderen zijn hier geboren, en vorig jaar zijn we officieel Belg geworden. Ik blog wekelijks in het Engels over lokale evenementen in en rond de stad in het blog Nessascityblog, waarvan ik hoop dat het Antwerpenaren en toeristen helpt authentieke lokale evenementen te vinden, waar ze met vrienden en familie plezier kunnen beleven.
 

Je kunt me ook op sociale media vinden, waar bijkomende evenementen en lokaties ook gepost worden: Instagram, Facebook (Events in Antwerp: in samenwerking met London Calling), Twitter & Pinterest

 

Vanessa McCulloch

Contact
http://www.winterinantwerpen.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]