Fietsroute 'Fietsen aan de stroom'

De fietsroute ‘Fietsen aan de stroom’ leidt je via de handige knooppunten langs en over de Schelde. Je ontdekt rustieke dorpjes, groene gemeenten en tal van bezienswaardigheden. De route van 37 kilometer start en eindigt in het centrum van Antwerpen.

Langs en over de Schelde

De route ‘Fietsen aan de stroom’ vertrekt en eindigt aan het MAS | Museum aan de Stroom. Je fietst door Antwerpen, Zwijndrecht, Kruibeke en Hemiksem, over een afstand van 37 kilometer.

Deze route volgt de knooppunten 56, 57, 27, 31, 44, 20, 47, 48, 49, 71, 70, 32, 33, 43, 42, 41, 59, 57 en 56.  

De fietskaart is te koop aan de balies van Visit Antwerpen voor 9,95 euro. 

Blikvangers van de route

Antwerpen Linkeroever

De Sint-Annatunnel, ‘voetgangerstunnel’ in de volksmond, brengt je snel en veilig naar de andere Scheldeoever. Je geniet er van een prachtig panorama van de Antwerpse rede. Het Galgenweel is het grootste semi-natuurlijk braakwatermeer in Vlaanderen. Het vormt de thuisbasis voor heel wat zeilclubs. Voorbij knooppunt 44 kan je een ommetje maken rond het Burchtse Weel.

Forten van Zwijndrecht en Kruibeke

De hoge transmissietoren met de vele antennes bewijst het: het Belgische leger is nog steeds actief in het Fort van Zwijndrecht. Je mag het militaire domein niet betreden. Het Fort van Kruibeke verrees in 1870. In tegenstelling tot de andere 19-de eeuwse forten rond Antwerpen heeft dat van Kruibeke geen binnenkort.

Rijke landbouwleven van het Waasland

Tijdens je fietstocht passeer je heel wat fraaie boerderijen, getuigen van het rijke landbouwleven in het Waasland. Let op de daken met overkraging, typisch voor de regio. Ook de bolle akkers tekenen het landschap. De beschermde Barbierbeekvallei telt enkele mooie picknickplekjes. Met een beetje geluk spot je er een ijsvogel.

Kasteel Wissekerke Bazel

Kasteel Wissekerke domineert Bazel, een deelgemeente van Kruibeke. Zowel het kasteel, het poortgebouw, de duiventoren als de hangbrug (de oudste van het Europese continent) zijn beschermd. Een romantisch park in Engelse landschapsstijl omringt het kasteel. Ook het dorpscentrum van Bazel is de moeite waard.

Veerdienst Bazel-Hemiksem ‘Kallebeekveer’

Op diverse plaatsen brengt een veerboot je van de ene Scheldeoever naar de andere. Ook tussen Bazel en Hemiksem bestaat er een gratis veerdienst. Vaaruren: op weekdagen van 5 tot 23.30 uur, op zaterdag, zon- en feestdagen van 5 tot 22 uur, telkens om het half uur.

Hobokense Polder

De Hobokense Polder dankt zijn naam aan het vroegere poldergebied dat zich langs de oever van de Schelde uitstrekte: laaggelegen land dat geregeld overstroomde en door bescheiden boeren werd bewerkt. De ophogingen vanaf de jaren ‘60 creëerden een nieuw landschap. Een kijkhut en een kijkscherm helpen je de bijzondere fauna en flora te ontdekken.

Op zoek naar een fiets om deze route te fietsen? Doe je liever een begeleide fietstour? Of wil je meer weten over de Velo’s, het succesvolle Antwerpse fietsdeelsysteem? Ga dan naar fietsen in Antwerpen

 

©2016 frederik beyens

Contact

Hanzestedenplaats 1
Antwerpen


Book now

Opening Days

From: NaN-NaN-NaN Until: ...

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Fietskaart Urban Jungle - copyright Visit Antwerpen - Manu Van der Perre

Fietskaart Urban Jungle

Ontdek Antwerpen per fiets met de Urban Jungle fietskaart. 

Fietsroute Easy-going - copyright Visit Antwerpen - Manu Van der Perre

Fietsroute Easy-going

Ontdek Antwerpen per fiets met de Easy-going fietsroute.

Architectuurroute - copyright Visit Antwerpen - Manu Van der Perre

Architectuurroute

Fietsen en architectuur ontdekken in Antwerpen: een geweldige combinatie.

[object Object]