Antwerpen, de haven met de grootste sluis ter wereld

Naast de grootste sluis ter wereld 'De Kieldrechtsluis' beschikt de haven van Antwerpen ook over enorme havendokken, grote containerschepen en imposante kranen. Benieuwd naar dit fascinerend stukje Antwerpen? Ontdek in dit artikel hoe je de haven van Antwerpen van dichtbij kan bewonderen.

Een zeehaven 80 kilometer landinwaarts

In Antwerpen varen de grootste schepen van de wereld bijna tot in hartje stad. Met een unieke ligging - 80 kilometer landinwaarts – beschikt Antwerpen toch over een heuse diepzeehaven. Producten zoals fruit, staal en koffie bereiken zo veel sneller en duurzamer het Europese hinterland. Ver van de zee, dicht bij de bestemming: geen wonder dat de Antwerpse haven de nummer twee van Europa is.

Grootste sluis ter wereld

Niet alleen de ligging maakt de haven van Antwerpen uniek. Dankzij de Kieldrechtsluis, de grootste doksluis ter wereld, biedt de Antwerpse haven een perfect antwoord op het steeds groter wordende scheepvaartverkeer. De Kieldrechtsluis op het einde van het Deurganckdok op de Linkerscheldeoever is 500 meter lang, 68 meter breed en bevat drie keer zoveel staal als de Eiffeltoren in Parijs. Kunst in een doksluis? Ook dat vind je alleen in Antwerpen. Graffiti kunstenaar Cazn werkte in de sluis tien weken aan een 300 meter lange muurschildering. Deze zal afhankelijk van het getij geregeld onder water komen te staan.

Ontdek de Antwerpse haven per boot

Met de schepen van Jan Plezier, De Flandria en De Waterbus maak je een rondvaart in de Antwerpse haven. Een havenrondvaart is de perfecte manier om van de bedrijvigheid in de haven te genieten.

Fietsen door de haven

Ook met de fiets kan je de Antwerpse haven uitstekend verkennen. In het gigantische havengebied zijn er verschillende routes uitgestippeld die je de mooiste plekjes van de haven tonen. Bovendien zijn de fietspaden van uitstekende kwaliteit. Haal je havenfietskaart gratis af bij het MAS Havenpaviljoen of in het bezoekerscentrum van Visit Antwerpen op de Grote Markt.

Havenrondrit

Is de weersverwachting wat minder of ontdek je de haven liever op een relaxte manier? Kies dan voor de begeleide havenrondrit per bus van Antwerp Port Tours. Dankzij een tablet krijg je unieke beelden te zien van de havenactiviteiten achter de schermen. Ben je met een groep? Ga dan voor de havenrondrit per bus van Visit Antwerpen. Laat je verrijken door verbazende weetjes en cijfers terwijl je langs de Scheldekaaien, de fruitwerf, het kerkschip en de Berendrechtsluis rijd. Ook het boeiende verleden van de Antwerpse haven zal niet worden overgeslagen.

Havenhuis Zaha Hadid

Is je tijd in Antwerpen beperkt maar wil je het havengevoel toch beleven? Trek dan naar het Eilandje, de gerenoveerde oude havenwijk. Op het panoramadak van het MAS | Museum aan de Stroom geniet je van een schitterend uitzicht op stad én haven. In het havenpaviljoen naast het MAS kom je dankzij een film, een satellietfoto en persoonlijk advies alles te weten over de haven. En loop zeker even naar de Londenbrug voor een mooi uitzicht op het indrukwekkende nieuwe havenhuis, een ontwerp van de wereldberoemde architecte Zaha Hadid.

www.woodmonkey.be

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]