Het Steen

Het eeuwenoude monument Het Steen krijgt een grondige renovatie. In 2020 zal Het Steen de toegangspoort vormen tot Antwerpen en bezoekers wegwijs maken in het verleden, heden en de toekomst van deze attractie. Kom in tussentijd flaneren langs het gebouw, trek er mooie foto’s en ontdek in het infopunt wat er met het gebouw in de toekomst te gebeuren staat. 

Multifunctioneel

Het Steen is het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen - de eerste stenen dateren immers al van de 11de eeuw - en heeft door de eeuwen heen al tal van functies vervuld. Het ligt aan de Schelde ter hoogte van het vroegere schiereiland de Werf. In de 9de eeuw verscheen op de Werf een eerste nederzetting met aarden omwalling. Zo ontstond een burcht. Rond de eeuwwisseling tussen de 12de en 13de eeuw bouwde men hier een stenen burchtmuur en het Steen, een van de drie poortgebouwen van de burcht. Het Steen werd grondig verbouwd onder Karel V, in het begin van de 16de eeuw. Dat zie je nu nog aan het kleurverschil in de gevel.

Tot 1823 werd Het Steen gebruikt als gevangenis. Nadat Het Steen kort dienst had gedaan als woning, houtzagerij en visopslagplaats, opende het in 1862 zijn deuren als museum. Eerst als Museum van Oudheden en van 1952 tot 2008 als Nationaal Scheepvaartmuseum. Nu kan je die collectie bewonderen in het MAS | Museum aan de Stroom.

Vanaf 2018 staat Het Steen een grondige renovatie te wachten. In 2020 zal het Steen de toegangspoort vormen tot Antwerpen en dienst doen als cruiseterminal, onthaalcentrum en interactief belevingsparcours. Centraal in het belevingscentrum staan Antwerpen en haar geschiedenis.

Wandel zeker al eens langs Het Steen bij je bezoek aan Antwerpen. Je waant je een ridder of jonkvrouw in het kasteeldecor: de perfecte achtergrond voor een sprookjesachtige foto aan de Schelde.

Infopunt

In tussentijd kunnen nieuwsgierigen alvast terecht in infopunt Het Steen (enkel open in het weekend van 10 tot 17 uur). Om de overgang tussen het oude en nieuwe Steen te overbruggen, werd de voormalige Flandriakiosk omgebouwd tot infopunt. Hier krijgen bezoekers uitleg over de renovatie en de nieuwe functies van het karaktervolle gebouw aan de Schelde. Zowel beproefde methodes waaronder tekst en foto’s als nieuwe, technologische snufjes nemen bezoekers mee doorheen de tijd. Met behulp van een tablet en een hologram genieten nieuwsgierigen van een onvergetelijke ervaring.

 

Sepp van Dun

Contact

Steenplein 1
Antwerpen

http://www.hetpaleis.be/over-ons/hetsteen/contact/

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

ZOO Antwerpen - copyright JONAS VERHULST

ZOO Antwerpen

De Antwerpse ZOO is een van de oudste en beroemdste dierentuinen in Europa. Trek voor een bezoek een halve dag uit, want er is voldoende te zien en te beleven. Pinguïns in Vriesland, olifanten en giraffen in een unieke Egyptische tempel en nijlpaarden in de roze villa: je kan hier meer dan 950 soorten en ruim 5.000 dieren bewonderen.

De Antwerpse Ruien - copyright Jan Crab

De Antwerpse Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

EcoHuis - copyright Jan Crab

EcoHuis

Bezoekers met groene vingers leren hoe je het best een ecologische stadstuin aanlegt en welke planten en dieren zich het best thuis voelen in de stad. Achteraf kan je in het Ecocafé terecht voor lekkere en gezonde hapjes en sapjes en biologische veggie maaltijden.

Café Hopper - copyright Jan Crab

Café Hopper

Genieten van jazz, een krantje lezen of kijken naar het flanerende hippe volkje? Den Hopper is al jaren het café voor trendy players en cool cats. Zondagmiddag en maandagavond geniet je er van laid-back live muziek. 

[object Object]