Het Steen

Het eeuwenoude monument Het Steen krijgt een grondige renovatie. In 2021 zal Het Steen de toegangspoort vormen tot Antwerpen en bezoekers wegwijs maken in het verleden, heden en de toekomst van deze attractie. Kom in tussentijd flaneren langs het gebouw, trek er mooie foto’s en ontdek in het infopunt wat er met het gebouw in de toekomst te gebeuren staat. 

Multifunctioneel

Het Steen is het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen - de eerste stenen dateren immers al van de 11de eeuw - en heeft door de eeuwen heen al tal van functies vervuld. Het ligt aan de Schelde ter hoogte van het vroegere schiereiland de Werf. In de 9de eeuw verscheen op de Werf een eerste nederzetting met aarden omwalling. Zo ontstond een burcht. Rond de eeuwwisseling tussen de 12de en 13de eeuw bouwde men hier een stenen burchtmuur en het Steen, een van de drie poortgebouwen van de burcht. Het Steen werd grondig verbouwd onder Karel V, in het begin van de 16de eeuw. Dat zie je nu nog aan het kleurverschil in de gevel.

Tot 1823 werd Het Steen gebruikt als gevangenis. Nadat Het Steen kort dienst had gedaan als woning, houtzagerij en visopslagplaats, opende het in 1862 zijn deuren als museum. Eerst als Museum van Oudheden en van 1952 tot 2008 als Nationaal Scheepvaartmuseum. Nu kan je die collectie bewonderen in het MAS | Museum aan de Stroom.

Het Steen wordt momenteel grondig gerenoveerd. In 2021 zal het Steen de toegangspoort vormen tot Antwerpen en dienst doen als cruiseterminal, onthaalcentrum en interactief belevingsparcours. Centraal in het belevingscentrum staan Antwerpen en haar geschiedenis.

Wandel zeker al eens langs Het Steen bij je bezoek aan Antwerpen. Je waant je een ridder of jonkvrouw in het kasteeldecor: de perfecte achtergrond voor een sprookjesachtige foto aan de Schelde.

 

Dave Van Laere

Contact

Steenplein 1
Antwerpen


Book now

Opening Days

From: NaN-NaN-NaN Until: ...

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]