Maagdenhuis

Het Maagdenhuis is een voormalig weeshuis voor meisjes, uit de 16e eeuw. Op dit moment herbergt het huis de kunstcollectie van het OCMW, die zo’n twee eeuwen aan kunst omvat. Van de 15e tot de 17e eeuw.

Op het Mechelseplein, één van de hipste pleinen van Antwerpen, ligt het Maagdenhuis. Zeker in de zomer heerst op het plein een gezellige drukte, maar van zodra je het Maagdenhuis binnenstapt, slaan vrome rust en stilte in je gezicht.

Tot 1882 was het huis een meisjesweeshuis. Daarna werden de wezen in modernere gebouwen ondergebracht en werd het Maagdenhuis de hoofdzetel van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, later het OCMW. De kapel van het huis werd in 1884 omgetoverd tot een museum, waar de kunstschatten van de Burgerlijke Godshuizen werden tentoongesteld.

In 1925 werd die kunstcollectie aanzienlijk uitgebreid en sinds 1985 is de volledige benedenverdieping van het oude weeshuis een museum.

Meer dan kunst

Maar het Maagdenhuis is meer dan werken van grote meesters zoals Rubens, Van Dyck en Jordaens. Het museum is ook gewijd aan de Antwerpse vondelingen-, wezen- en armenzorg door de eeuwen heen. Je vindt er gebruiksvoorwerpen uit het dagelijkse leven van de wezen en producten die door de meisjes werden vervaardigd.

Een bezoek aan het Maagdenhuis is dus meer dan een klassiek museumbezoek. Als je de deur doorgaat, stap je letterlijk van het hippe Antwerpen in het middeleeuwse Antwerpen. En word je ondergedompeld in het leven van middeleeuwse wezen en vondelingen. Een wandeling door het Maagdenhuis laat gegarandeerd een diepe indruk na.

 

Smaakt je bezoek aan het Maagdenhuis naar meer? bezoek dan ook het Rubenshuis, of het Mayer van den Bergh museum.

Dave Van Laere

Contact

Lange Gasthuisstraat 33
Antwerpen
+32 34 35 99 10
http://www.maagdenhuis.be
maagdenhuis@antwerpen.be

Book now

Opening Days

From: NaN-NaN-NaN Until: ...
1 10:00 - 17:00
3 10:00 - 17:00
4 10:00 - 17:00
5 10:00 - 17:00
6 13:00 - 17:00
0 13:00 - 17:00

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 7

Antwerp City Card: Gratis

Reduction rates

< 12: 0.

12 - 25: 5.

26 - 65: 7.

> 65: 5.

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: € 5

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal - copyright Dave Van Laere

Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal

Na 169 jaar bouwen [1352-1521] verrees de kathedraal met zijn 123 meter hoogte boven Antwerpen. Het werd het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden. De kathedraal is een enorme schatkamer met verschillende kunstwerken van onder andere Rubens. Na twintig jaar restauratie schittert de zevenbeukige kerk opnieuw in al haar architectonische pracht. Blikvangers zijn zeker Rubens’ 'Kruisoprichting' en 'Kruisafneming'. Een bezoek aan Antwerpen zonder de kathedraal te zien, is ondenkbaar.

Sint-Pauluskerk - copyright Jan Crab

Sint-Pauluskerk

Vlakbij de Schelde vind je de Sint-Pauluskerk, een voormalige kloosterkerk van de dominicanen uit 1639.
 

Centraal Station - copyright Dave Van Laere

Centraal Station

Het Centraal Station van Antwerpen werd in 1905 in gebruik genomen. 

Rubenshuis - copyright SIGRIDSPINNOX.COM

Rubenshuis

Stap binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen.

[object Object]