Michaelina

De tentoonstelling ‘Michaelina’ demonstreert het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren. Vanaf 1 juni 2018 ontvangt gastheer Rubens deze leading lady van de barok in zijn kunstenaarswoning op de Antwerpse Wapper.

Mysterieuze Michaelina

Over Michaelina Wautier (1614-1689) zelf is bijzonder weinig geweten. Kort na 1640 vestigde de uit Mons afkomstige kunstenares zich samen met haar oudere broer, de schilder Charles Wautier, in Brussel. Beiden bleven ongehuwd en bewoonden een statig herenhuis nabij de Kappellekerk.

Palet met lef

Wautier onderscheidt zich van haar vrouwelijke collega’s door de veelzijdigheid van de genres waarop ze zich toespitst. Zo waagt ze zich naast portretten en genrestukken ook aan historiestukken op groot formaat, een uitdaging die zelfs vele mannelijke schilders niet aangingen. Zowel religieuze thema’s als mythologische scènes brengt ze moeiteloos in beeld. Ze heeft alle genres uit die tijd onder de knie, zowel op klein als op groot formaat. Hierdoor was Michaelina Wautier niet alleen uniek maar ook buitengewoon veelzijdig. 

Haar meesterwerk is ongetwijfeld Bacchusstoet/Triomf van Bacchus (Kunsthistorisches Museum, Wenen). Met dit werk op groot formaat demonstreert ze zonder schroom haar kennis van de mannelijke anatomie. 

Rijzende ster

Michaelina’s oeuvre wordt vandaag nog volop gereconstrueerd. De kunstenares is een rijzende ster op de kunstmarkt, waar haar werk vandaag opvallend hoge prijzen haalt. ‘Michaelina’ is de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van de barokke kunstenares. 

Rubenshuis | 01/06/2018-02/09/2018

Andere zomerexpo's: Experience Traps Middelheimmuseum, Sanguine | Bloedrood M HKA, Paul Kooiker Fotomuseum.
Dit interesseert je wellicht ook: programma herfst 2018.

Michaelina Wautier, Kunsthistorisches Museum Wien

Contact

Wapper 9-11
Antwerpen
+32 32 01 15 55
http://www.rubenshuis.be
rubenshuis@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 10

Gratis voor begeleiders van mensen met een handicap en houders Festival Card. Het Rubenshuis is een historisch gebouw en heeft geen lift. De tentoonstellingsruimte ligt op de eerste verdieping. Daardoor is 'Michaelina' niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en buggy's. De permanente collectie op het gelijkvloers kan wel bezocht worden.

Tickets te bestellen vanaf oktober 2017 op www.visitantwerp.be/baroque.  

Reduction rates

> 65: 8.

12 - 25: 8.

< 12: 0.

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Experience Traps - copyright John Körmeling, Artiesteningang, 2004-2012 © John Körmeling, foto: Joris Casaer

Experience Traps

Het Middelheimmuseum nodigt internationale hedendaagse kunstenaars uit om met typische barokelementen als de grotto, fontein en trompe-l’oeil aan de slag te gaan. 

Sanguine | Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque - copyright Studio Tuymans, Luc Tuymans at work

Sanguine | Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque

In de tentoonstelling ‘Sanguine | Bloedrood’ gaan barokmeesters de confrontatie aan met hedendaagse topkunstenaars.

Barok Bookdesign - copyright Collectie Museum Plantin-Moretus Antwerpen

Barok Bookdesign

Hoe evolueerde het boek in de barok? Waarom ging een uitgever als Balthasar Moretus samenwerken met vooraanstaande kunstenaars? En wie zijn vandaag de dag de vernieuwers in het boekenvak?

[object Object]