Michaelina. De leading lady van de barok

De tentoonstelling ‘Michaelina’ demonstreert het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren. Michaelina was een tijdgenote van Rubens. Ze onderscheidt zich van haar vrouwelijke collega's door de genres waarop ze zich toespitst. Vanaf 1 juni 2018 ontvangt het MAS deze leading lady van de barok.

Mysterieuze Michaelina

Over Michaelina Wautier (1614-1689) zelf is bijzonder weinig geweten. Haar leven is nauwelijks gedocumenteerd. Kort na 1640 vestigde de uit Mons afkomstige kunstenares zich samen met haar oudere broer, de schilder Charles Wautier, in Brussel. Beiden bleven ongehuwd en bewoonden een statig herenhuis nabij de Kappellekerk.

Palet met lef

Wautier onderscheidt zich van haar vrouwelijke collega’s door de veelzijdigheid van de genres waarop ze zich toespitst. Zo waagt ze zich naast portretten en genrestukken ook aan historiestukken op groot formaat, een uitdaging die zelfs vele mannelijke schilders niet aangingen. Van haar hand zijn zesentwintig werken bekend, opmerkelijk door hun uitdagende thematiek en superieure picturale techniek. Zowel religieuze thema’s als mythologische scènes brengt ze moeiteloos in beeld. Ze heeft alle genres uit die tijd onder de knie, zowel op klein als op groot formaat. Hierdoor was Michaelina Wautier niet alleen uniek maar ook buitengewoon veelzijdig. 

Haar meesterwerk is ongetwijfeld Bacchusstoet/Triomf van Bacchus (Kunsthistorisches Museum, Wenen). Met dit werk op groot formaat demonstreert ze zonder schroom haar kennis van de mannelijke anatomie. Wautier beeldt zichzelf er ook op af als halfnaakte bacchante die je zelfverzekerd in de ogen kijkt.

Rijzende ster

Michaelina’s oeuvre wordt vandaag nog volop gereconstrueerd. De kunstenares is een rijzende ster op de kunstmarkt, waar haar werk vandaag opvallend hoge prijzen haalt. ‘Michaelina’ is de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van de barokke kunstenares. 

Rubenshuis te gast in het MAS | 01.06.2018 - 02.09.2018

The Klesh Collection

Contact

Hanzestedenplaats 1
Antwerpen
+32 33 38 44 00
http://www.mas.be
mas@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 10

Koop hier jouw toegangstickets.

Gratis voor houders Baroque Festival Card.

Reduction rates

> 65: 8.

12 - 25: 8.

< 12: 0.

Mensen met een handicap: 8.

Begeleiders van mensen met een handicap: 0.

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Experience Traps - copyright 2014 Getty Images.Courtesy and copyright Bertrand Lavier - photo Bruno Voidey

Experience Traps

Het Middelheimmuseum nodigt internationale hedendaagse kunstenaars uit om met typische barokelementen als de grotto, fontein en trompe-l’oeil aan de slag te gaan. 

Sanguine | Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque - copyright Edward Kienholz - Five Car Stud,photo Delfino Sisto Legnani Studio.Courtesy Fondazione Prada,Milano

Sanguine | Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque

In de tentoonstelling ‘Sanguine | Bloedrood’ gaan barokmeesters de confrontatie aan met hedendaagse topkunstenaars.

Paul Kooiker - copyright FOMU | Paul Kooiker

Paul Kooiker

Conceptueel fotograaf Paul Kooiker laat zich voor 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' inspireren door de barok van Rubens en Rembrandt.

Barok Burez - copyright Athos Burez

Barok Burez

Antwerps fotograaf Athos Burez (°1987) laat zich van zijn meest barokke kant zien in de wandelboulevard van het MAS.

Rubens achterna - copyright Dave Van Laere

Rubens achterna

Een nieuw ontwikkelde wandeling voert je langs de monumentale kerken van Antwerpen, die allemaal een sterke band hebben met Peter Paul Rubens.

[object Object]