Middeleeuws Antwerpen

Het oudste Antwerpen vind je niet in bakstenen terug. Toch gunt de Scheldestad aan wie verder durft kijken een blik op haar verre verleden. Ontdek de sporen van een middeleeuwse stad aan de stroom.

De eerste stappen

Antwerpens oudste herinnering gaat terug tot de 2de en 3de eeuw: dan vestigen Gallo-Romeinen zich nabij het Steen. Hierna stokt het archeologische geheugen even … tot de 9de eeuw, wanneer de Schelde het markgraafschap Antwerpen fysiek begrenst. Een aarden vestingwal versterkt die grens - tegen de Noormannen. Hierachter ontwikkelt zich de stad, op één oever, de overkant was eeuwenlang buitenland. Dat klinkt door in de taal: Antwerpenaren zagen ‘die van over het water’ als vreemd en vijandig volk.

Het Steen – de eerste burggracht

Om zich beter te verdedigen bouwt de Antwerpenaar het Steen en graaft hij een brede burchtgracht die hij met een stenen vestigingsmuur omringd. Vandaag resten daarvan alleen de Steenpoort en een paar muurfragmenten in de Vleeshuisstraat en aan Zakstraat nummer 6. De lokale bevolking bakent haar woonterrein af met water (ruien), poorten en bruggen en creëert zo een ruienstad. Die je kun je bezoeken… onder de grond. Op het 900 jaar oude traject tref je de enige overgebleven middeleeuwse Wijngaardebrug.

Straten en beelden

Het Antwerpse stratenplan is een stille getuige. Zo zijn driehoekige vorm van de Grote Markt en het grotendeels verdwenen radiale grondplan typisch voor de jonge middeleeuwen. En verwijzen straatnamen met het woord -vest naar de 13de eeuw toen Antwerpenaren hun onafhankelijkheid binnen het hertogdom Brabant mogen bevestigen met verdedigingsgrachten. Echt tastbare getuigen zijn de beelden aan de hoofdingang van de kathedraal: een eerbetoon aan de mensen die het Christendom hielpen verspreiden.

Meer weten? Surf met je smartphone naar Antwerpen Doorgrond en vind het onder- of bovengronds onroerend erfgoed uit een ver of nabij verleden.

Jan Crab

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Centraal Station - copyright Dave Van Laere

Centraal Station

Het Centraal Station van Antwerpen werd in 1905 in gebruik genomen. 

Vlaeykensgang - copyright Sigridspinnox.com

Vlaeykensgang

De geheime Vlaeykensgang dateert van het jaar 1591 en verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar.

De Voetgangerstunnel - copyright Dave Van Laere

De Voetgangerstunnel

De Sint-Annatunnel – of Voetgangerstunnel, zoals de Antwerpenaars hem noemen – werd in 1933 geopend.

Busrondrit Antwerpen architecturaal - copyright Foto Sarah Blee | Neutelings Riedijk Architecten

Busrondrit Antwerpen architecturaal

Vanuit de bus toont je gids hoe de culturele getijden de gevels van de stad vormden: het romaanse Steen, het neogotische Loodswezen, het moderne MAS en het futuristische gerechtshof. We stoppen even bij de pakhuizen op het Eilandje en de belle époque-bijous op Zurenborg en Zuid.

Van classicisme tot art nouveau | 18de- & 19de-eeuws Antwerpen - copyright Dave Van Laere

Van classicisme tot art nouveau | 18de- & 19de-eeuws Antwerpen

De Meir en Wapper en de Zurenborg bieden de schoonheidshongerige wandelaar pareltjes van sublieme 18de- en 19de-eeuwse architectuur.

[object Object]