Middeleeuws Antwerpen

Gefluisterd verleden

Het oudste Antwerpen vind je niet in bakstenen terug. Toch gunt de Scheldestad aan wie verder durft kijken een blik op haar verre verleden. Ontdek de sporen van een middeleeuwse stad aan de stroom.

De eerste stappen

Antwerpens oudste herinnering gaat terug tot de 2de en 3de eeuw: dan vestigen Gallo-Romeinen zich nabij het Steen. Hierna stokt het archeologische geheugen even … tot de 9de eeuw, wanneer de Schelde het markgraafschap Antwerpen fysiek begrenst. Een aarden vestingwal versterkt die grens - tegen de Noormannen. Hierachter ontwikkelt zich de stad, op één oever, de overkant was eeuwenlang buitenland. Dat klinkt door in de taal: Antwerpenaren zagen ‘die van over het water’ als vreemd en vijandig volk.

Het Steen – de eerste burggracht

Om zich beter te verdedigen bouwt de Antwerpenaar het Steen en graaft hij een brede burchtgracht die hij met een stenen vestigingsmuur omringd. Vandaag resten daarvan alleen de Steenpoort en een paar muurfragmenten in de Vleeshuisstraat en aan Zakstraat nummer 6. De lokale bevolking bakent haar woonterrein af met water (ruien), poorten en bruggen en creëert zo een ruienstad. Die je kun je bezoeken… onder de grond. Op het 900 jaar oude traject tref je de enige overgebleven middeleeuwse Wijngaardebrug.

Straten en beelden

Het Antwerpse stratenplan is een stille getuige. Zo zijn driehoekige vorm van de Grote Markt en het grotendeels verdwenen radiale grondplan typisch voor de jonge middeleeuwen. En verwijzen straatnamen met het woord -vest naar de 13de eeuw toen Antwerpenaren hun onafhankelijkheid binnen het hertogdom Brabant mogen bevestigen met verdedigingsgrachten. Echt tastbare getuigen zijn de beelden aan de hoofdingang van de kathedraal: een eerbetoon aan de mensen die het Christendom hielpen verspreiden.

Meer weten? Surf met je smartphone naar Antwerpen Doorgrond en vind het onder- of bovengronds onroerend erfgoed uit een ver of nabij verleden.

Jan Crab

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Centraal Station - copyright Dave Van Laere

Centraal Station

Het Centraal Station van Antwerpen, door de Antwerpenaren ook wel de Middenstatie of Spoorwegkathedraal genoemd, werd in 1905 in gebruik genomen. Het gebouw bestaat uit een stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw in eclectische stijl. Recent werd het station volledig gerenoveerd en in 2007 opende een tunnel onder het station waardoor Antwerpen-Centraal niet langer een kopstation (een station waar alle treinen moeten omkeren) is. In 2009 werd het Centraal Station door het Amerikaanse magazine Newsweek verkozen tot vierde mooiste station ter wereld.

Vlaeykensgang - copyright Jan Crab

Vlaeykensgang

De geheime Vlaeykensgang dateert van het jaar 1591 en verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar. Als je door het poortje aan de Oude Koornmarkt 16 stapt, waan je je in een andere tijd. Vroeger was de gang het domein van schoenmakers, die de noodklok van de kathedraal moesten luiden, en woonden hier de armsten van de stad. Nu vind je er antiekwinkeltjes, kunstgalerijen en het exclusieve restaurant Sir Anthony Van Dyck. Er heerst een ingetogen sfeer en de gang is een geliefde plek om te luisteren naar de zomerse beiaardconcerten.

De Voetgangerstunnel - copyright Dave Van Laere

De Voetgangerstunnel

De Sint-Annatunnel – of Voetgangerstunnel, zoals de Antwerpenaars hem noemen – werd in 1933 geopend. Zowel op rechter- als op linkeroever kan je de tunnel nog steeds betreden via de authentieke houten roltrappen, die bij de opening een waar unicum waren.

Busrondrit Antwerpen architecturaal - copyright Foto Sarah Blee | Neutelings Riedijk Architecten

Busrondrit Antwerpen architecturaal

Vanuit de bus toont je gids hoe de culturele getijden de gevels van de stad vormden: het romaanse Steen, het neogotische Loodswezen, het moderne MAS en het futuristische gerechtshof. We stoppen even bij de pakhuizen op het Eilandje en de belle époque-bijous op Zurenborg en Zuid.

Modernisme – 20ste eeuw - copyright Jan Crab

Modernisme – 20ste eeuw

Als WOI Antwerpen verminkt achterlaat, is het tijd voor optimistische vernieuwing. Antwerpse architecten pikken erop in met functionele, vernieuwende stijl, die geen ruimte laat voor versiering. Loop mee door modernistisch Antwerpen.

[object Object]