Modestad van wereldformaat

In Antwerpen bruist een dynamische modecommunity. De Antwerpse 6+ die in de jaren 1980 in de spotlights kwamen te staan, hebben het pad geëffend voor heel wat talent. Velen volgden in hun voetsporen en zijn sindsdien afgestudeerd aan de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, één van de meest prestigieuze modeopleidingen ter wereld. Wat deze designers bindt, is niet alleen een stijl maar vooral een doorgedreven respect voor technische vaardigheid en kwaliteitsmaterialen, en een hoogst eigenzinnige blik op mode. Het DNA van Antwerpse mode.

Modeacademie

De Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen werd in 1963 opgericht onder leiding van Mary Prijot. Zij onderwees jonge studenten naaitechnieken volgens de strenge regels van de Parijse stijl. Afgestudeerden vonden hun weg naar internationale modehuizen zoals Dior, Cardin en Versace. Een handvol ontwerpers die rond 1980 afstudeerden, combineerden de rebelse tijdsgeest met de technische vaardigheid die ze in hun opleiding hadden ontwikkeld. Dit betekende een heel nieuwe start voor Antwerpse mode.

De 6+ van Antwerpen

De Antwerpse 6+ waren grensverleggende designers. Martin Margiela, Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs, Marina Yee en Dirk Van Saene herdefinieerden de mode in de jaren '80. Zij hertekenden het DNA van de Antwerpse mode.

De jaren '90

De Zes vestigen de aandacht van de hele wereld op Antwerpen. In de jaren ’90 staat een nieuwe generatie op, met onder andere Raf Simons, Veronique Branquinho, Kris Van Assche, Stephan Schneider, Tim Coppens, Haider Ackermann en A.F. Vandevorst. Een generatie die ook vandaag nog absolute top zijn, hetzij met hun eigen label, hetzij bij grote modehuizen.

De jaren '00

In de nillies tekenen ontwerpers als Bruno Pieters, Christian Wijnants en Tim Van Steenbergen een nieuw soort carrièretraject uit in de modewereld. Bruno Pieters is de eerste laatstejaars van de Modeafdeling die zijn couturecollectie mag presenteren op de Paris Couture Week. Christian Wijnants wint in 2000 de Grand Prix in Hyères. Tim Van Steenbergen, gekend voor zijn gestructureerde damessilhouetten besluit na enkele jaren tegen de gangbare werkwijze in te gaan door zijn collecties in Antwerpen te tonen.

Antwerpse mode vandaag

Terwijl Antwerpse designers hun reputatie verstevigen, blijft talent van de Modeafdeling, onder leiding van ontwerper en directeur Walter Van Beirendonck, hoge ogen gooien in het internationale circuit. Zo brak Demna Gvasalia door met cultlabel Vetements en is hij nu ook creatief directeur bij Balenciaga. Rushemy Botter en partner Lisi Herrebrugh werden onlangs aangesteld bij Nina Ricci en Glenn Martens oogst internationale lof met Y/Project. Bovendien vallen de studenten regelmatig in de prestigieuze prijzen.

Antwerpse mode morgen

Momenteel wordt het ModeMuseum gerenoveerd. Vanaf het weekend van 4-5 september 2021 kan je doorlopend kennismaken met de Belgische mode en de inspirerende verhalen van de Antwerpse Zes of zal je de Modeafdeling kunnen ontdekken. Blijf op de hoogte van de renovatiewerken via de website van het MoMu. Volg de huidige generatie ontwerpers via de website van de Modeafdeling van de Koninklijke Academie Antwerpen.

Marleen Daniels

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]