Monumentale Kerken Antwerpen

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pauluskerk vormen een ongeëvenaard ensemble van vijf historische kerken in het hart van de stad, op wandelafstand van elkaar. Ontdek deze schatkamers van kunst en cultuurhistorisch erfgoed tijdens een gegidste rondleiding, een wandeling via de Antwerp Museum App, of aan de hand van de gratis bezoekersgids die je in elke kerk vindt. 

Kunst en cultuurhistorisch erfgoed

Naast levendige parochiekerken zijn deze vijf kerken schatkamers van kunst en cultuurhistorisch erfgoed. Unieke getuigen van de barok in de Zuidelijke Nederlanden van het eind van de zestiende tot het begin van de achttiende eeuw. Wandel je deze in hoofdzaak gotische kerkgebouwen binnen dan tref je een onuitputtelijke schat van beeldende kunst in barokstijl aan. Anders dan musea zijn het niet zomaar verzamelplaatsen van kunstwerken, maar kun je er religieuze meesterwerken bewonderen op de plaats waarvoor ze eeuwen geleden werden besteld en ontworpen.

Peter Paul Rubens

De monumentale kerken danken hun roem in grote mate aan de schilderijen die Peter Paul Rubens er speciaal voor gemaakt heeft en waarmee hij de barok vanuit Italië naar Antwerpen brengt. De ‘Terugkeer van de H. Familie’, de ‘Kruisoprichting’, de ‘Kruisafneming’ en de ‘Tenhemelopneming van Maria’ groeiden uit tot iconische werken. Doordat deze schilderijen publiek tentoongesteld waren, droegen ze in geen tijd bij tot de verspreiding van de naam en faam van Rubens.

De relatie van Rubens met de kerken is veel persoonlijker dan de meesterwerken die ze rijk zijn. De Antwerpse gebedshuizen waren belangrijke opdrachtgevers, maar waren voor de kunstenaar ook plaatsen van liturgie, plekken waar familievreugde en -verdriet werd gedeeld.

Speels en leerrijk

Een kerkbezoek saai voor kinderen? Niet met de doe-blaadjes voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Ontdek samen met de kinderen op een speelse en leerrijke manier het kerkelijke erfgoed. Op die manier wordt een kerkbezoek een boeiende belevenis. De doe-blaadjes vind je gratis in elke kerk, je kan op ontdekkingstocht tijdens de openingsuren van de kerken. De blaadjes zijn ook beschikbaar in het Frans, Engels, Duits en Spaans.

Dave Van Laere

Contact
https://mkantwerpen.be/

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Rubenshuis - copyright Kathleen Michiels

Rubenshuis

Dompel je onder in de leefwereld van één van de grootste barokkunstenaars: Peter Paul Rubens.

Hoe herken je barokke architectuur? - copyright SIGRIDSPINNOX.COM

Hoe herken je barokke architectuur?

Barokke architectuur, hoe ziet dat er in Antwerpen uit?

Podcast Rubens - copyright Musea en Erfgoed Antwerpen

Podcast Rubens

In de podcast van Klara krijg je tijdens een aantal afleveringen een uniek inzicht in het leven van Rubens. 

[object Object]