Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus is het authentieke woonhuis en atelier van de gelijknamige drukkersfamilie. Het is een pareltje, de eeuwenlange geschiedenis van het boek en de drukkunst komt hier tot leven. Je vindt hier de oudste drukpersen ter wereld, tienduizenden boeken én een prachtige kunstcollectie. Dit UNESCO-werelderfgoed biedt je een unieke historische ervaring, die je meevoert naar de gouden zestiende eeuw van Antwerpen.

Families Plantijn en Moretus

De Fransman Christoffel Plantijn vestigde zich omstreeks 1550 in Antwerpen. In 1555 richtte hij zijn vermaarde drukkerij-uitgeverij op, wat hem de titel van eerste industriële drukker uit de geschiedenis opleverde. Officina Plantiniana, zoals Plantijn zijn uitgeverij doopte, bleek een succesvol bedrijf. Het groeide uit tot een multinational met filialen in Leiden en Parijs. Ruim 300 jaar werd het bedrijf recht gehouden, eerst door Plantijn zelf, later door zijn opvolgers, de familie Moretus.

In 1876 verkocht Edward Moretus de hele site, woonhuis en drukkerij aan de stad Antwerpen met de vraag om het om te vormen tot een museum.

UNESCO-werelderfgoed

De unieke verzameling, de kunst en de uitgeverij maakten dat het Museum Plantin-Moretus in 2005 erkend werd als UNESCO-werelderfgoed, als allereerste museum ter wereld.

Vernieuwd museum

In 2016 onderging het Museum Plantin-Moretus een grondige renovatie. Naast een nieuwbouw met leeszaal en depot ontdek je een nieuwe vaste opstelling. Dankzij een filmaanbod, boeken waardoor je kan bladeren en een ruimte waar je zelf als drukker aan de slag kan, komen het museum en de familie meer dan ooit tot leven. Het gelijkvloers focust op Plantin en zijn familie; de verdieping focust op de uitgeverij.

Hoogtepunten

De prachtige woning hangt en staat nog vol met wandtapijten, goudleer, schilderijen en beeldhouwwerken. Aan de muren hangt een reeks portretten die de familie Moretus bij Rubens bestelde. Het Prentenkabinet verzamelt prenten en tekeningen van Antwerpse meesters van de zestiende eeuw tot vandaag.

Stap zeker ook eens de grote bibliotheek binnen. Die werd in 1640 ingericht voor de privécollectie van de Moretussen. En bewonder de binnentuin van het museum, een oase van rust die er nog net hetzelfde bij ligt als toen.

Op de eerste verdieping ligt de focus op de uitgeverij waarmee Plantin en zijn nazaten Antwerpen op de kaart zette. Aan de hand van tien topwerken die de wereld mee vorm gaven, ontdek je hoe belangrijk de uitgeverij geweest is voor de ontwikkeling van de mensheid - niet voor niets zijn de archieven van het museum erkend als Memory of the World. Als kers op de taart staan hier de oudste drukpersen ter wereld, die dateren van omstreeks 1600.

Haal alles uit je bezoek: boek een gids

Op pad met je familie, vrienden, vereniging of collega’s? Dan is een rondleiding met gids misschien wel perfect voor jullie. Naast interessante weetjes en informatie op maat van je groep, deelt een gids deskundige uitleg die beroert en je zo het museum ten volle doet beleven. Het aanbod aan rondleidingen en alle praktische info vind je op www.experienceantwerp.be

Victoriano Moreno

Contact

Vrijdagmarkt 22
Antwerpen
+32 32 21 14 50
http://www.museumplantinmoretus.be
museum.plantin.moretus@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

From: NaN-NaN-NaN Until: ...
2 10:00 - 17:00
3 10:00 - 17:00
4 10:00 - 17:00
5 10:00 - 17:00
6 10:00 - 17:00
0 10:00 - 17:00

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 8

Voor tijdelijke tentoonstellingen kunnen andere toegangsprijzen gelden.

Reduction rates

12 - 25: 6.

> 65: 6.

Begeleiders van mensen met een handicap: .

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]