Museum Plantin-Moretus

Welkom in het authentieke woonhuis en atelier van de drukkersfamilie Plantin-Moretus. De eeuwenlange geschiedenis van het boek, de drukkunst en ondernemingszin komt hier tot leven. Hier staan de oudste drukpersen ter wereld. Tel daarbij de tienduizenden boeken over zowat alles wat mensen fascineert én een prachtige kunstcollectie. Dit UNESCO-werelderfgoed biedt je een unieke historische ervaring, die je meevoert naar de gouden zestiende eeuw van Antwerpen.

Indrukwekkende familiegeschiedenis

De Fransman Christoffel Plantijn vestigde zich omstreeks 1550 in Antwerpen. In 1555 richtte hij zijn vermaarde drukkerij-uitgeverij op, wat hem de titel van eerste industriële drukker uit de geschiedenis opleverde.

Officina Plantiniana, zoals Plantijn zijn uitgeverij doopte, bleek een succesvol bedrijf.  Het groeide uit tot een multinational met filialen in Leiden en Parijs. Ruim 300 jaar werd het bedrijf recht gehouden, eerst door Plantijn zelf, later door zijn opvolgers, de familie Moretus.

In 1876 verkocht Edward Moretus de hele site, woonhuis en drukkerij aan de stad Antwerpen met de vraag om het om te vormen tot een museum.

Eerste museum ter wereld op UNESCO-lijst

De unieke verzameling, de kunst en de uitgeverij maakten dat het Museum Plantin-Moretus in 2005 erkend werd als UNESCO-werelderfgoed. Tot op vandaag is het het enige museum ter wereld op die lijst.

De renovatie

In 2016 onderging het Museum Plantin-Moretus een grondige renovatie. Naast een nieuwbouw met leeszaal en depot ontdek je een nieuwe vaste opstelling. Dankzij een filmaanbod, boeken waardoor je kan bladeren en een ruimte waar je zelf als drukker aan de slag kan, komen het museum en de familie meer dan ooit tot leven. Het gelijkvloers focust op Plantin en zijn familie; de verdieping focust op de uitgeverij.

Een museum vol met hoogtepunten

De prachtige woning hangt en staat nog vol met wandtapijten, goudleer, schilderijen en beeldhouwwerken. Aan de muren hangt een reeks portretten die de familie Moretus bij Rubens bestelde. Het Prentenkabinet verzamelt prenten en tekeningen van Antwerpse meesters van de zestiende eeuw tot vandaag. 

Stap zeker ook eens de grote bibliotheek binnen. Die werd in 1640 ingericht voor de privécollectie van de Moretussen. En bewonder de binnentuin van het museum, een oase van rust die er nog net hetzelfde bij ligt als toen.

Op de eerste verdieping ligt de focus op de uitgeverij waarmee Plantin en zijn nazaten Antwerpen op de kaart zette. Aan de hand van tien topwerken die de wereld mee vorm gaven, ontdek je hoe belangrijk de uitgeverij geweest is voor de ontwikkeling van de mensheid - niet voor niets zijn de archieven van het museum erkend als Memory of the World. Als kers op de taart staan hier de oudste drukpersen ter wereld, die dateren van omstreeks 1600.

Zoek je nog meer inspiratie om van je bezoek een onvergetelijke ervaring te maken? Lees dan onze negen tips voor je bezoek aan het Museum Plantin-Moretus.

Victoriano Moreno

Contact

Vrijdagmarkt 22
Antwerpen
+32 32 21 14 50
http://www.museumplantinmoretus.be
museum.plantin.moretus@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 8

Een bezoek aan de leeszaal en het prentenkabinet is gratis

Reduction rates

< 12: 0.

> 65: 6.

12 - 25: 6.

26 - 65: 8.

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Schools

Gratis voor schoolgroepen tot 26 jaar, met leraar

Prices

Anderen bekeken ook

Rubenshuis - copyright SIGRIDSPINNOX.COM

Rubenshuis

Stap binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen.

Snijders&Rockoxhuis - copyright Elvire Van Ooteghem

Snijders&Rockoxhuis

In 2018 opende het vernieuwde Snijders&Rockoxhuis zijn deuren. Ooit waren dit de woningen van de 17de-eeuwse burgemeester Nicolaas Rockox en van de 17de-eeuwse schilder Snijders.

Museum Plantin-Moretus - copyright Victoriano Moreno

Museum Plantin-Moretus

In het woonhuis en atelier van de drukkersfamilie Plantin-Moretus komt de geschiedenis van de boekdrukkunst tot leven.

[object Object]