OUTLANDISH | graindelavoix

Volgens graindelavoix en Björn Schmelzer begon de barok in Antwerpen al veel vroeger dan gedacht. Voor hen startte het allemaal met de publicatie van het boek ‘Utopia’ van Thomas More in 1516. Dat speelt zich voor een groot deel in Antwerpen af. In het filmconcert ‘OUTLANDISH’ zoekt en vindt graindelavoix de barok in ‘Utopia’. De Sint-Carolus Borromeuskerk vormt het perfecte decor voor de Antwerpse première van deze voorstellingen. 

Filmconcert gebaseerd op Thomas Mores ‘Utopia’

In ‘Utopia’ beschreef Thomas More in de 16de eeuw zijn ideale wereld. Een heel barokke gedachte. Een utopie toont wat ideaal is, maar onmogelijk. En dat doet ook barok: ze verweeft in de werkelijkheid dingen die nog niet bestonden. In die zin is Antwerpen altijd barok geweest. Zelfs haar gotische kathedraal, de utopische romans van Georges Eekhoud en de Antwerpse libertijnen: allemaal barok. Of niet?

Björn Schmelzer en zijn ensemble graindelavoix bedenken een alternatief scenario voor Mores ‘Utopia’. Het resultaat is een bizar filmconcert, gefilmd in Antwerpen en op de Atlantische oceaan. Deze voorstellingen zijn de Antwerpse première.

“Een onmogelijke, utopische opdracht”

Het idee voor ‘OUTLANDISH’ ontstond toen Björn Schmelzer de vraag kreeg om ‘Utopia’ in film te vertalen. “Ik stemde toe”, herinnert Schmelzer zich. “Vooral omdat ik met die opdracht het onmogelijke mogelijk moest maken. Het budget was heel krap en de tijd nog meer. We hadden exact negen dagen om de klus te klaren. Een pure utopie die me dwong om te graven naar de essentie van cinema. De soundtrack was er al. We hebben gewerkt met muziek van tijdgenoten van More: de Engelse componisten Ashewell en Browne, en de Portugese humanist Damiano de Gois.”

Zonder franjes

“De voorstelling is geen letterlijke interpretatie. Margarida Garcia en ik hebben alle retoriek uit het boek gefilterd, alle valse franjes, en gewerkt met het rauwe materiaal. We ontdekten een boek vol absurditeit, leugens en humor, vol slapstick in slow-motion. Maar onderhuids gaat het boek verder. Het raakt aan de grenzen, gevaren en tegenstellingen van elke utopie. Dat wilden we vertolken met allegorische personages, maar dan in de stijl van Laurel en Hardy. Die filmstijl zie je vandaag bijna nooit meer, maar ze leent zich goed tot een combinatie van zorgeloosheid en metafoor. Niet dramatisch, maar puur.”

“In ‘OUTLANDISH’ ontdekt de Portugese zeeman Hythloday helemaal niets. Waarom zou hij? Hij is een verstekeling, een nobody op de dool. En Thomas More schrijft bij ons geen boek.”

“Film niet op zee”

“Iedereen die een film maakt, kent het belangrijkste taboe: je filmt niet op zee. Wij zagen het als onze lotsbestemming. Koen Broos deed het camerawerk en we waagden ons op de Atlantische Oceaan. Het scheelde niet veel of we waren allemaal verzopen! We wilden filmen op een verlaten eiland voor de Portugese kust, maar daar kregen we de boot bijna niet aan wal. Bijna liepen we te pletter tegen de kaai. Maar uit totale wanhoop ontstond de kern van de utopie én van de film. Misschien is wanhoop een toestand met onverhoopte mogelijkheden”, mijmert Schmelzer.

Een film van Björn Schmelzer, Margarida Garcia, Koen Broos, Nuno Henriques, Alex Fostier, Bram Leys, Willem Van Vooren en Katrijn Degans.
Met Manuel Mota, Marius Peterson, Timothy Foubert, Bert Timmermans, Bregje Vivier.
Live performance door Anne-Kathryn Olsen, Carine Tinney, Razek François Bitar, Tomàs Maxé, Albert Riera, Andrés Miravete, Marius Peterson, Arnout Malfliet, Björn Schmelzer (dir.)
Live geluid, licht- en beeldtechniek: Alexanre Fostier, Koen Broos en Pieter Quasters.
Muziek van Damião de Góis, Thomas Ashewell en John Browne.

Sint-Carolus Borromeuskerk | van 06.07 tot 08.07.2018

Outlandish

Contact

Hendrik Conscienceplein 12
Antwerpen


Book now

Opening Days

From: 2018-07-06 Until: 2018-07-08

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 15

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]