OUTLANDISH | graindelavoix

Volgens graindelavoix en Björn Schmelzer begon de barok in Antwerpen al veel vroeger dan gedacht, namelijk met de publicatie van het boek Utopia van Thomas More in 1516 dat zich grotendeels in Antwerpen afspeelt.

Ciné-concert gebaseerd op Thomas More's Utopia

Barok en utopie gaan hand in hand: het gaat om het tonen van een onmogelijke wereld, de integratie in de werkelijkheid van wat nog niet bestond. In die zin is Antwerpen altijd barok geweest, van de gotische kathedraal tot de utopische romans van Georges Eekhoud over Antwerpse libertijnen. Of is de realiteit toch anders? Graindelavoix voorziet Utopia van More van een alternatief scenario in dit bizarre ciné-concert, grotendeels gefilmd in Antwerpen en op de Atlantische Oceaan... Antwerpse première!

Björn Schmelzer over OUTLANDISH

"Het is ondertussen twee jaar geleden dat Frédéric Mariage (van het Doornikse festival ‘Les Inattendues’) me vroeg een adaptatie te maken van het boek Utopia van Thomas More, nadat hij CESENA, graindelavoix’ samenwerking met Rosas had gezien, en fragmenten van de film OSSUAIRES (in postproductie). Ik stemde toe, vooral omdat het een onmogelijke, utopische opdracht leek die me in staat zou stellen cinema tot zijn essentie terug te brengen, het onmogelijke mogelijk te maken. Het budget was heel krap en de tijd nog meer: we hadden exact negen dagen om de klus te klaren. Zo moest het zijn: een pure utopie, me dwingend iets uitgepuurd cinematografisch te maken. De soundtrack was er al: de ‘cinematografische polyfonie’ van Thomas More’s Engelse tijdgenoten Ashewell en Browne en een motet van de Portugese humanist Damiao de Gois, in More’s tijd voorzitter van de Antwerpse Feitoria.

In plaats van een letterlijke adaptatie te maken, begonnen Margarida Garcia en ik het boek te fileren en te strippen van al zijn retoriek, zijn valse representaties en probeerden we te werken met het rauwe materiaal, een soort paradoxale kern van elke utopisch project. We ontdekten een boek vol absurditeit, leugens en humor, vol slow-motion slapstick, maar ook een boek dat onderhuids de limieten, gevaren en paradoxen van elke utopie genadeloos deconstrueerde. Het werd geleidelijk aan duidelijk dat onze protagonisten allegorische figuren zouden worden, maar dan in de stijl van Laurel en Hardy, in een filmische stijl die amper nog bestaat, waarin een huwelijk tussen extreem naturalisme en allegorisch maniërisme nog mogelijk is: een soort vrolijke, zotte cinema zoals in de tijd van toen, ver van psychologisering, emo-cultuur en sociaal drama.

In onze versie ontdekt de Portugese zeeman Hythloday niks, waarom zou hij? - maar is hij een verstekeling, een nobody, die gastvrijheid, vriendschap en eigendom op de proef stelt. En Thomas More schrijft bij ons geen boek.

Iedereen die een film maakt, kent het belangrijkste taboe: film niet op zee. We zagen het als onze lotsbestemming. We vroegen Koen Broos, met wie we al eerder samen projecten maakten om het camerawerk te doen en filmden het eerste deel op de Atlantische Oceaan, onder barre omstandigheden en in stormachtig weer, het scheelde niet veel of we waren allemaal verzopen…zelfs de twee bejaarde vissers die de kleine boot bestuurden kregen schrik. We wilden filmen op een verlaten eiland voor de Portugese kust, maar het was haast onmogelijk de boot aan wal te krijgen door de hoge golven en de wind, de boot liep bijna te pletter tegen de kaai. Niemand kon zich nog staande houden. Wat eerst totale wanhoop leek, werd echter de conditie van utopia en de film. Misschien is wanhoop een toestand met onverhoopte mogelijkheden..."

OUTLANDISH

Ciné-concert van graindelavoix, vrij naar Thomas More's Utopia.
Een film van Björn Schmelzer, Margarida Garcia, Koen Broos, Nuno Henriques, Alex Fostier, Bram Leys, Willem Van Vooren en Katrijn Degans met Manuel Mota, Marius Peterson, Timothy Foubert, Bert Timmermans, Bregje Vivier
en live performance door Anne-Kathryn Olsen, Carine Tinney, Razek François Bitar, Tomàs Maxé, Albert Riera, Andrés Miravete, Marius Peterson, Arnout Malfliet, Björn Schmelzer (dir.).
Live geluid, licht en beeld techniek: Alexandre Fostier, Koen Broos en Peter Quasters.
Muziek van Damião de Góis, Thomas Ashewell en John Browne.
Film in het Engels met Nederlandstalige ondertitels.

In samenwerking met Les rencontres Inattendues Doornik, Stad Doornik, Hospital of Undersized Gestures Lisbon en met steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Sint-Carolus Borromeuskerk | 5-6-7.07.2018

Outlandish

Contact

Hendrik Conscienceplein 12
Antwerpen


Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 15

Start: 22.30 uur

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Rubens achterna - copyright Dave Van Laere

Rubens achterna

Een nieuw ontwikkelde wandeling voert je langs de monumentale kerken van Antwerpen, die allemaal een sterke band hebben met Peter Paul Rubens.

Barok beroert - copyright Jan Pollers

Barok beroert

Maak tijdens ‘Barok beroert’ kennis met de bruisende kunststijl. Je gids geeft je een interessante en veelzijdige update die je zal klaarstomen voor nog meer barokke Antwerpse ervaringen...

[object Object]