Red Star Line Museum

Tussen 1873 en 1935 was Antwerpen voor meer dan twee miljoen mensen de poort naar een beter leven. De Red Star Line bracht hen vanuit Antwerpen naar New York. Het museum vertelt het verhaal van deze mensen.

Atypische collectie

In het Red Star Line Museum vind je geen typische museumcollectie. Verwacht geen eindeloze rijen glazen kasten vol snuisterijen uit de negentiende eeuw of scheepsonderdelen. Nee, het Red Star Line Museum heeft een heel atypische collectie. Het verzamelt en beheert vooral verhalen. Audiovisuele getuigenissen en geschreven documenten. Tot op vandaag is het museum nog steeds op zoek naar verhalen uit de periode 1873 tot 1935.
 
Uiteraard vind je er ook kunstwerken in hun klassiekere vorm. Zo was de Red Star Line en Antwerpen als migratie-hub een inspiratie voor kunstenaars zoals Eugeen Van Mieghem en Louis van Engelen.
Wat dit museum nog meer bijzonder maakt, is het feit dat het een heel moderne aanpak hanteert in de originele Red Star Line-gebouwen. De havenloodsen die voor administratieve en medische controles van de passagiers dienden, zijn dé topstukken uit de collectie.

Meer dan een museum

Het Red Star Line-museum is niet enkel een museum. De uitkijktoren die boven de loodsen uitsteekt, in de vorm van een scheepsschoorsteen, biedt een geweldig panoramisch uitzicht en is bovendien gratis toegankelijk, net zoals het gezellige museumcafé ‘Upper Deck’ en de leuke museumshop. De Loods biedt plaats aan tijdelijke expo’s en wordt onder meer gebruikt voor workshops. 
 
Laat je meevoeren door de getuigenissen van mensen die een reis met de Red Star Line hebben meegemaakt – voor het plezier, voor zaken of in de hoop een beter leven vinden – en geniet van een uniek uitzicht over de Schelde en het centrum van Antwerpen. En praat achteraf rustig na in het museumcafé. Kinderen vinden er trouwens een leuk speelhoekje met allerlei spelmateriaal.

Haal alles uit je bezoek: boek een gids

Op pad met je familie, vrienden, vereniging of collega’s? Dan is een rondleiding met gids misschien wel perfect voor jullie. Naast interessante weetjes en informatie op maat van je groep, deelt een gids deskundige uitleg die beroert en je zo het museum ten volle doet beleven. Het aanbod aan rondleidingen en alle praktische info vind je op www.experienceantwerp.be
 
Na een bezoek aan het Red Star Line Museum is het zeker de moeite waard om een wandeling te maken over het hippe Eilandje en iets te eten in een van de vele restaurants die er te vinden zijn. Vanaf het Eilandje kan je ook het Havenhuis zien. Dit monumentale ontwerp is afkomstig van het wereldbekende architectenbureau Zaha Hadid Architects.
 

Dave Van Laere

Contact

Montevideostraat 3
Antwerpen
+32 32 98 27 70
http://www.redstarline.be
rsl_balie@antwerpen.be

Book now

Opening Days

From: NaN-NaN-NaN Until: ...
2 10:00 - 17:00
3 10:00 - 17:00
4 10:00 - 17:00
5 10:00 - 17:00
6 10:00 - 17:00
0 10:00 - 17:00

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 10

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Eugeen Van Mieghem Museum - copyright Eugeen Van Mieghem Museum

Eugeen Van Mieghem Museum

Een 150-tal werken in diverse technieken van de Antwerpse kunstschilder en tekenaar Eugeen Van Mieghem (1875-1930). Hij staat vooral bekend om zijn geëngageerd oeuvre over de mens in een wereldhaven. Door de tentoongestelde werken, documenten uit de archieven van de kunstenaar en oude foto's uit zijn atelier, krijgt de bezoeker een uitstekend beeld van de leefwereld van een zeer persoonlijke kunstenaar, die vandaag ook in het buitenland opnieuw belangstelling geniet.

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen - copyright Dave Van Laere

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Boek je ticket voor de heropening van het KMSKA

M HKA | Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen - copyright M HKA

M HKA | Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen

Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen is een museum voor hedendaagse beeldende kunst, film en beeldcultuur.

[object Object]