Renaissance en barok | 16de en 17de eeuw

Wandelen door de historische stadskern van Antwerpen is een feest voor het oog. Van klassieke perfectie tot katholieke overdaad … de bouwstijlen van 16de en 17de eeuw zijn zegen voor het Antwerpse straatbeeld.

Renaissance – klassieke perfectie

Voor de 16de-eeuwse architect is de klassieke Grieks-Romeinse bouwkunst hét symbool voor de perfecte schoonheid. Als een mathematicus berekent hij de ideale bouwverhoudingen berekent, en past hij de klassieke vormen en motieven van de renaissancestijl in zijn nieuwe ontwerpen toe. De gevelversieringen op de laatgotische panden De Balans en Spaengien (Grote Markt) zijn een eerste voorzichtige stijloefening. De vroegste pure renaissancegevel is die van het Karbonkelhuis, op de Groenplaats 33. Het Stadhuis, Hessenhuis en de meeste panden op het Conscienceplein zijn dan weer jubelende schoolvoorbeelden van pure renaissance.

Barok: een vurig feest

De flamboyante barokstijl is het katholieke antwoord op het schrale protestantisme. Goud, marmer en vooral … weelderige krulmotieven, of voluten – kerken gebruiken ze rijkelijk in gevels en meubilair. Ook de kleinere Keizer- en Sint-Annakapel zijn met de trend mee. Helemaal voluit explodeert de barok in de Carolus Borromeuskerk die Rubens mee inrichtte. Gotische kerken zoals Sint-Paulus en Sint-Jacob proberen met verbouwingen, en inrichting een meer barokke uitstraling te krijgen. Ook burgers vallen voor de barok. Huis Schockaert (Mutsaardstraat 33) dankt haar rijkelijke uitstraling aan de gevelvoluten en de leeuwenmaskers en guirlandes in haar poortomlijsting. Die Spaanse poortjes typeren de barokke Antwerpse burgerhuizen van de 17de eeuw. Vergaap je ook aan de uitbundige luxe van het Hof van Liere, De Gulden Passer, Rockoxhuis en de Groote Witte Arend.

Jan Crab

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Centraal Station - copyright Dave Van Laere

Centraal Station

Het Centraal Station van Antwerpen, door de Antwerpenaren ook wel de Middenstatie of Spoorwegkathedraal genoemd, werd in 1905 in gebruik genomen. Het gebouw bestaat uit een stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw in eclectische stijl. Recent werd het station volledig gerenoveerd en in 2007 opende een tunnel onder het station waardoor Antwerpen-Centraal niet langer een kopstation (een station waar alle treinen moeten omkeren) is. In 2009 werd het Centraal Station door het Amerikaanse magazine Newsweek verkozen tot vierde mooiste station ter wereld.

Vlaeykensgang - copyright Sigridspinnox.com

Vlaeykensgang

De geheime Vlaeykensgang dateert van het jaar 1591 en verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar. Als je door het poortje aan de Oude Koornmarkt 16 stapt, waan je je in een andere tijd. Vroeger was de gang het domein van schoenmakers, die de noodklok van de kathedraal moesten luiden, en woonden hier de armsten van de stad. Nu vind je er antiekwinkeltjes, kunstgalerijen en het exclusieve restaurant Sir Anthony Van Dyck. Er heerst een ingetogen sfeer en de gang is een geliefde plek om te luisteren naar de zomerse beiaardconcerten.

De Voetgangerstunnel - copyright Dave Van Laere

De Voetgangerstunnel

De Sint-Annatunnel – of Voetgangerstunnel, zoals de Antwerpenaars hem noemen – werd in 1933 geopend. Zowel op rechter- als op linkeroever kan je de tunnel nog steeds betreden via de authentieke houten roltrappen, die bij de opening een waar unicum waren.

Busrondrit Antwerpen architecturaal - copyright Foto Sarah Blee | Neutelings Riedijk Architecten

Busrondrit Antwerpen architecturaal

Vanuit de bus toont je gids hoe de culturele getijden de gevels van de stad vormden: het romaanse Steen, het neogotische Loodswezen, het moderne MAS en het futuristische gerechtshof. We stoppen even bij de pakhuizen op het Eilandje en de belle époque-bijous op Zurenborg en Zuid.

Middeleeuws Antwerpen - copyright Jan Crab

Middeleeuws Antwerpen

Wie middeleeuws Antwerpen wil ontdekken, moet voorbij gevels en gebouwen durven kijken.

[object Object]