Rubenshuis

In 2018 brengt de stad Antwerpen hulde aan één van haar beroemdste inwoners: Peter Paul Rubens. Zijn woning in hartje Antwerpen is een must see voor wie zich wil onderdompelen in de leefwereld van de wereldberoemde barokschilder uit de 16de en 17de eeuw.

Stadspaleis

Rubens was een fan van Rafael, de Italiaanse schilder. Het mag je dus niet verbazen dat Rubens in 1610, net zoals zijn voorbeeld, z’n eigen stadspaleis ontwerpt. Vlakbij de Meir, wat altijd al een gegeerd stukje stad was.

In dit huis maakte Rubens zijn meesterwerken, speelden zijn kinderen in de tuin en ontving hij zijn hoge, adellijke en zelfs koninklijke gasten. En ondertussen werd er in het atelier druk gewerkt aan de schilderijen. Op zijn hoogtepunt, kon Rubens niet al het werk alleen aan en leidde hij een team van professionele kunstenaars.

Van huis tot museum

Het Rubenshuis is niet altijd als huis of museum gebruikt. Na Rubens’ dood verhuurt zijn tweede vrouw het pand aan het echtpaar Cavendish. Meneer en mevrouw Cavendish openen in de voormalige schilderswoning een populaire manege. Na het vertrek van de Cavendishen, verkopen de erfgenamen van Rubens het huis. Midden 18e eeuw wordt het Rubenshuis verbouwd. Het woongedeelte maakt plaats voor nieuwbouw. Op het einde van de eeuw nemen de Fransen het pand zelfs als gevangenis in gebruik.

Restauratie

In 1937 koopt de stad Antwerpen het pand en richt het in als museum. De negen jaar die daarop volgen worden gebruikt om het Rubenshuis in zijn originele staat te herstellen. Twee onderdelen zijn nog wel originele stukken: het portiek en het tuinpaviljoen, zij vormen bovendien zeldzame sporen van de meester als architect. Deze 400 jaar oude elementen zijn opnieuw aan restauratie toe. Tijdens het 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' worden de restauratiewerken opengesteld voor het publiek.

Leefwereld Rubens

Als je het Rubenshuis bezoekt, word je niet alleen rondgeleid door zijn huis, langs zijn meesterwerken. Maar evengoed langs werken van zijn getalenteerde en befaamde medewerker Anthony van Dyck en langs zijn eigen verzameling kunst.

Nieuwe meesterwerken

Tijdens ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ wordt het Rubenshuis verrijkt met een aantal meesterwerken, stuk voor stuk topstukken die het verhaal over het leven en werk van de meester versterken. Een (her)ontdekking van het Rubenshuis meer dan waard.

Kathleen Michiels

Contact

Wapper 9
Antwerpen
+32 32 01 15 55
http://www.rubenshuis.be
rubenshuis@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

From: NaN-NaN-NaN Until: ...
2 10:00 - 17:00
3 10:00 - 17:00
4 10:00 - 17:00
5 10:00 - 17:00
6 10:00 - 17:00
0 10:00 - 17:00

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 10

Reduction rates

< 26: 6.

> 65: 8.

12 - 25: 8.

< 12: 0.

Begeleiders van mensen met een handicap: 0.

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: € 6

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Baroque Festival Card - copyright Sigrid Spinnox

Baroque Festival Card

'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' ten volle beleven kan met de Baroque Festival Card. 

De meester leeft! - copyright Peter Paul Rubens, Zelfportret, Rubenshuis Antwerpen, foto KIK-IRPA Brussel

De meester leeft!

De collectie van het Rubenshuis wordt verrijkt met een aantal meesterwerken uit de kunstgeschiedenis.

[object Object]