Rubenshuis

Rubens' palazzo in Antwerpen is één van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld. Wie het Rubenshuis binnenwandelt, betreedt de leefwereld van de meester. Het is hier dat Rubens vreugde en verdriet beleefde met zijn familie, het is hier waar de meeste van zijn kunstwerken het levenslicht zagen, het is hier waar hij vrienden en vooraanstaande gasten ontving.

Stadspaleis

Rubens was een fan van Rafael, de Italiaanse schilder. Het mag je dus niet verbazen dat Rubens in 1610, net zoals zijn voorbeeld, z’n eigen stadspaleis ontwerpt. Vlakbij de Meir, wat altijd al een gegeerd stukje stad was.

In dit huis maakte Rubens zijn meesterwerken, speelden zijn kinderen in de tuin en ontving hij zijn hoge, adellijke en zelfs koninklijke gasten. En ondertussen werd er in het atelier druk gewerkt aan de schilderijen. Op zijn hoogtepunt, kon Rubens niet al het werk alleen aan en leidde hij een team van professionele kunstenaars.

Van huis tot museum

Het Rubenshuis is niet altijd als huis of museum gebruikt. Na Rubens’ dood verhuurt zijn tweede vrouw het pand aan het echtpaar Cavendish. Meneer en mevrouw Cavendish openen in de voormalige schilderswoning een populaire manege. Na het vertrek van de Cavendishen, verkopen de erfgenamen van Rubens het huis. Midden 18e eeuw wordt het Rubenshuis verbouwd. Het woongedeelte maakt plaats voor nieuwbouw. Op het einde van de eeuw nemen de Fransen het pand zelfs als gevangenis in gebruik.

Restauratie

In 1937 koopt de stad Antwerpen het pand en richt het in als museum. De negen jaar die daarop volgen worden gebruikt om het Rubenshuis in zijn originele staat te herstellen. Twee onderdelen zijn nog wel originele stukken: het portiek en het tuinpaviljoen, zij vormen bovendien zeldzame sporen van de meester als architect. Deze 400 jaar oude elementen werden onlangs gerestaureerd. 

Leefwereld Rubens

Als je het Rubenshuis bezoekt, word je niet alleen rondgeleid door zijn huis, langs zijn meesterwerken. Maar evengoed langs werken van zijn getalenteerde en befaamde medewerker Anthony van Dyck en langs zijn eigen verzameling kunst.

Rubens Podcast

Door de podcast Rubens van Klara krijg je een uniek inzicht in het leven van Rubens. Je komt er te weten wie zijn ouders waren, waarom Rubens in Duitsland werd geboren, wie zijn leermeesters waren en nog veel meer. De podcast is beschikbaar via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en RSS.

Kathleen Michiels

Contact

Wapper 9
Antwerpen
+32 32 01 15 55
http://www.rubenshuis.be
rubenshuis@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

From: NaN-NaN-NaN Until: ...
2 10:00 - 17:00
3 10:00 - 17:00
4 10:00 - 17:00
5 10:00 - 17:00
6 10:00 - 17:00
0 10:00 - 17:00

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 10

Reduction rates

< 26: 6.

> 65: 8.

12 - 25: 8.

< 12: 0.

Begeleiders van mensen met een handicap: 0.

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: € 6

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Bezoeken met een gids - copyright Jan Pollers

Bezoeken met een gids

Een bezoek aan een van de expo's of een wandeling van 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' wordt nog interessanter onder begeleiding van een gids. 

Hoe herken je barokke architectuur? - copyright SIGRIDSPINNOX.COM

Hoe herken je barokke architectuur?

Barokke architectuur, hoe ziet dat er in Antwerpen uit?

Monumentale Kerken Antwerpen - copyright Dave Van Laere

Monumentale Kerken Antwerpen

De vijf monumentale kerken van Antwerpen zijn schatkamers van kunst en cultuurhistorisch erfgoed.

[object Object]