Sarvavid, de alwetende Boeddha

De Oost-Mongoolse schilderingenreeks Sarvavid Vairocana van minstens 300 jaar oud bestaat uit 54 miniaturen in kleur. Samen vormen deze een handleiding bij de meditatie op een mandala, een voorstelling van de kosmos. Daarin staat de goddelijke Boeddha Sarvavid Vairocana centraal. 

Het MAS verwierf de reeks Sarvavid Vaicocana in 1977 van de Vlaamse missionaris Raphael Verbois die het in 1923 meebracht uit China. De schilderingen zijn stuk voor stuk kunstwerkjes maar het is vooral het geheel dat ze bijzonder waardevol maakt. 

 
In 2014 vormde de reeks het onderwerp van de tentoonstelling “The All-Knowing Buddha. A Secret Guide” in het Rubin Museum of Art in New York. De bevindingen van hun experts, onder meer dat de schilderingen  al uit de 14e eeuw stammen, staan gebundeld in een catalogus die ook hier aangeboden wordt. De afbeeldingen tonen wat een mediteerder in gedachten opbouwt, iets dat zelden of nooit afgebeeld wordt. Deze reeks werd waarschijnlijk bij uitzondering voor het onderricht van een Chinese prins gemaakt. 

www.mas.be

Contact

Hanzestedenplaats
Antwerpen

http://www.mas.be/nl/activiteit/sarvavid-de-alwetende-boeddha

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]