Schilderijenwissel in de Sint-Carolus Borromeuskerk

In de Sint-Carolus Borromeuskerk vindt drie keer per jaar een bijzonder schouwspel plaats. Op Aswoensdag, paasmaandag en rond Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart wordt het schilderij in het hoofdaltaar gewisseld.

Barokke jezuïetenkerk

Het eerste wat opvalt wanneer je de Sint-Carolus Borromeuskerk binnenkomt is het reusachtige hoofdaltaar. Bijzonder aan dit hoofdaltaar is dat men de mogelijkheid heeft voorzien om het schilderij te vervangen. Als je altijd naar dezelfde afbeelding moet kijken dan schenk je er op den duur nauwelijks nog aandacht aan, dat vonden de jezuïeten. Voor die gewenste afwisseling bedachten ze al in het begin van de 17de eeuw een uniek systeem. Achter het altaar is een grote reservebak geconstrueerd, waarin vier diepe sleuven plaats bieden aan evenveel schilderijen op doek. De doeken worden door middel van een vast katrolsysteem beurtelings vervangen.

Vier schilderijen

Oorspronkelijk beschikten de jezuïeten over vier schilderijen, waarvan twee van Rubens, De wonderen van de heilige Ignatius en De wonderen van Sint-Franciscus Xaverius. Beide werken werden naar aanleiding van de opheffing van de jezuïetenorde in 1773 door Maria-Theresia van Oostenrijk aangekocht en bevinden zich nu in het Kunsthistorisches Museum in Wenen. De twee andere schilderijen, De oprichting van het Kruis van Gerard Seghers, en De kroning van Maria van Cornelis Schut, zijn nog ter plaatse. In 1840 kwam er een derde schilderij bij, Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel, door Gustaaf Wappers.

Praktisch

De wissels vinden dit jaar nog plaats op:

Voor en tijdens de wissel wordt een woordje uitleg gegeven, het hele proces duurt niet meer dan een kwartier. Na de wissel kan je aansluiten op een gratis rondleiding in de kerk.

Dave Van Laere

Contact

Hendrik Conscienceplein 12
Antwerpen


Book now

Opening Days

From: 2018-08-11
6 19:00

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

OUTLANDISH | graindelavoix - copyright Outlandish

OUTLANDISH | graindelavoix

Volgens graindelavoix en Björn Schmelzer begon de barok in Antwerpen al veel vroeger dan gedacht.

[object Object]