Tips voor de aankoop van een diamant

Antwerpen is de stad bij uitstek voor de aankoop van een diamant. Wist je dat 86% van alle ruwe en 50% van alle geslepen diamanten in Antwerpen worden verhandeld?

De 4 C's

De kwaliteit en de waarde van een geslepen diamant worden bepaald door de 4 C's.

Carat verwijst naar het gewicht: 1 karaat = 0,2 gram.
Colour verwijst naar de kleur. Kleurloze diamanten zijn in principe het waardevolst. Enkel natuurlijk felgekleurde diamanten zijn nog waardevoller.
Clarity verwijst naar de zuiverheid van diamant. De zuiverheid wordt bepaald door het aantal, de grootte en de plaats van de insluitsels of inwendige onzuiverheden én door uitwendige elementen zoals krassen. Een loepzuivere diamant is een steen die geen onzuiverheden vertoont onder een loep die tien maal vergroot.
Cut staat voor slijpsel. De ideale verhoudingen en de afwerkingsgraad zijn hierbij van enorm belang.

Certificaat

Vraag bij de aankoop van diamanten altijd om een certificaat. Voor een diamant van meer dan 1 karaat vraag je best een certificaat van HRD Antwerp, GIA of IGI. Opgelet: of een diamant natuurlijk (natural diamond), synthetisch (lab grown diamond) of bewerkt (treated diamond) is, staat ook vermeld op het certificaat. Kijk dit goed na als je koopt!

Compliance

Vanaf 1 januari 2018 is elke juwelier verplicht om voor een verkocht juweel en uurwerk met edelmetaal, edelsteen of diamant een beschrijvend document af te geven met duidelijke en volledige informatie over:

Dit beschrijvend document verduidelijkt ondubbelzinnig of het gaat om diamant, synthetische diamant of behandelde diamant.

Checkpoint Diamond

Heb jij een diamant of een juweel met een of meerdere diamanten gekocht in een Antwerpse zaak zonder het kwaliteitslabel ‘Antwerp’s Most Brilliant’, dan kan je die voortaan snel en gratis laten checken op echtheid en kwaliteit. De stad stelde hiervoor juwelier Orsini Diamonds aan als ‘Checkpoint Diamond’. Met dit controlepunt wil Stad Antwerpen consumenten sensibiliseren en malafide handelaars ontmoedigen.

Meldpunt voor klachten

Klanten die het slachtoffer zijn van misleiding, bedrog of oplichting kunnen dit melden bij de Lokale Politie Antwerpen op goudi@politie.antwerpen.be. Daarnaast maakt ook FOD Economie werk van klachten die u online kan melden op: meldpunt.belgie.be in vier talen (Nederlands, Frans, Duits, Engels).

Noortje Palmers

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]