Sint-Jacobskerk

De Sint-Jacobskerk is niet alleen de Antwerpse startplaats voor pelgrims op hun tocht naar het graf van apostel Jacobus in Santiago de Compostela. De kerk is ook bekend voor de grafkapel van Rubens.

Deze kerk, op een boogscheut van de winkelstraat Meir, is een van de grootste kerken van Antwerpen. Net zoals andere Europese steden heeft Antwerpen een Sint-Jacobsheiligdom. In het begin van de 15de eeuw ontving een gasthuis hier pelgrims uit Noord-Europa op weg naar het graf van de apostel Jacobus in Santiago de Compostela. In 1413 werd aan het gasthuis een kapel toegevoegd, gewijd aan de Heilige Jacobus. Al snel bleek de kapel veel te klein, daarom werd in 1491 de eerste steen gelegd van de huidige kerk in Brabantsgotische stijl. De volledige bouwcampagne zou maar liefst 175 jaar duren.

Als parochiekerk bood de Sint-Jacobskerk plaats aan verschillende kleinere ambachten, gilden en aan religieuze broederschappen. De kooromgang werd in volle baroktijd voltooid dankzij de grafkapellen van rijke families. De beroemdste grafkapel is die van de Antwerpse meester-schilder van de barok, Peter Paul Rubens. Het altaarstuk Madonna omringd door Heiligen in die kapel is van de hand van de meester zelf. Elders in de kerk kunt u ook een topstuk van Jacob Jordaens bewonderen.

De Sint-Jacobskerk heeft een van de oudste nog werkende torenuurwerken.

Haal alles uit je bezoek: boek een gids

Op pad met je familie, vrienden, vereniging of collega’s? Dan is een rondleiding met gids misschien wel perfect voor jullie. Naast interessante weetjes en informatie op maat van je groep, deelt een gids deskundige uitleg die beroert en je zo de kerk ten volle doet beleven. Het aanbod aan rondleidingen en alle praktische info vind je op Monumentale Kerken Antwerpen.

Grondige restauratie

De kerk wordt momenteel grondig gerestaureerd, zowel de buiten- als binnenschil worden aangepakt. De kerk blijft wel steeds (gedeeltelijk) toegankelijk en deze extra's maken je bezoek ondertussen zeker de moeite:

Sofie Coreynen

Contact

Lange Nieuwstraat 73-75
Antwerpen
+32 32 32 10 32
https://mkantwerpen.be/
info@sintjacobantwerpen.be

Book now

Opening Days

From: NaN-NaN-NaN Until: ...
1 14:00 - 17:00
2 14:00 - 17:00
3 14:00 - 17:00
4 14:00 - 17:00
5 14:00 - 17:00
6 14:00 - 17:00
0 14:00 - 17:00

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Antwerp City Card: Gratis

 

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Sint-Carolus Borromeuskerk - copyright sigridspinnox.com

Sint-Carolus Borromeuskerk

De Sint-Carolus Borromeuskerk is dé Rubenskerk bij uitstek.

[object Object]