SOFT? Tactiele Dialogen

Het MoMu presenteert de tentoonstelling ‘SOFT? Tactiele Dialogen’ op locatie in het Maurice Verbaet Center in Antwerpen. MoMu focust voor de eerste keer niet op mode, maar presenteert het werk van Belgische textielkunstenaars uit de jaren ’70 en ’80 uit haar eigen collectie, in dialoog met hedendaagse kunstenaars.

Textielkunst

In de jaren ’60 en ’70 vinden zowel feministische, post-minimalistische als fiber art kunstenaars hun weg naar textiel. Ze worden aangetrokken door de esthetische mogelijkheden, het structurele potentieel en de betekenis gevende kracht van dit ‘zachtere’ materiaal. Het intuïtieve of militante gebruik van textiel – een materiaal dat traditioneel geassocieerd wordt met het commerciële of het industriële – oefent druk uit op de strenge scheiding tussen de “schone” en de toegepaste kunsten. Precies door de seksistische associatie van textiel met “vrouwenwerk” of “decoratie”, gebruiken feministische kunstenaressen het om de machtsverhoudingen binnen de kunstwereld aan de kaak te stellen. 

Belgische kunstenaars

Ook Belgische kunstenaars, zoals Veerle Dupont, Suzannah Olieux en Liberta Ferket, drukten zich in de jaren ’70 en ’80 uit in textiel. Hun oeuvre vormt een bijzondere deelcollectie van MoMu. Het werk van de Belgisch-Poolse textielkunstenares Tapta, een bekendere generatiegenoot, is deel van de ‘caroline&mauriceverbaetcollection’, een bijzondere en private kunstcollectie die focust op Belgische moderne naoorlogse kunst. Hoewel deze textielkunstenaars zich vaak in de marge van de kunstwereld bewogen, waren hun aanhoudende inspanningen cruciaal voor de acceptatie van textiel als medium voor hedendaagse kunst.

In ‘SOFT? Tactiele Dialogen’ presenteert MoMu het werk van deze eerste generatie voor het eerst in dialoog met hedendaagse kunstenaars als Kati Heck, Nel Aerts, Anton Cotteleer, Sven ‘t Jolle, Klaas Rommelaere, Christoph Hefti, Stéphanie Baechler en Kirstin Arndt. De jongste generatie drukt zich complexloos en vrij uit in textiel, even vaak in combinatie met andere media. Deze vrijheid danken ze aan de strijd van die eerste generatie en aan de veranderde perceptie binnen de kunstkritiek dat kunstenaars hun artistieke kwaliteit weinig te maken heeft met stijl of medium, maar wel met artistieke intentie. 

‘SOFT? Tactiele Dialogen’ gaat over de vrijheid waarmee kunstenaars zich bewegen tussen verschillende media, over onverwachte toepassingen van textiel, over tactiliteit en aversie, over texturen en de huid van sculpturen. MoMu is te gast in het Maurice Verbaet Center in Antwerpen, de jaren ’60 architectuur met monumentale trappenhal van het gebouw en de kunstgalerij vormen het indrukwekkende decor van de tentoonstelling.

SOFT? Parcours

In oktober en november 2018 sluiten ook PLUS-ONE Gallery, Gallery Sofie Van de Velde, Geukens & De Vil en DMW Art Space zich aan bij ‘SOFT? Tactiele Dialogen’ en verspreid over Antwerpen gaan onverwachte installaties van jonge kunstenaars in dialoog met voorbijgangers.

Suzannah Olieux Welvaart en verval 1975 MoMu Collectie S75154 Photo Vesna Faassen © MoMu Antwerp

Contact

Mechelsesteenweg 64
Antwerpen
+32 34 70 27 70
http://www.momu.be
info@momu.be

Book now

Opening Days

From: 2018-09-28 Until: 2019-02-24
5 13:00 - 18:00
6 13:00 - 18:00
0 13:00 - 18:00

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]