Stadsgids bij Visit Antwerpen: iets voor jou?

Groepen die een begeleide wandeling willen doen in Antwerpen zijn bij Visit Antwerpen aan het juiste adres. Visit Antwerpen werkt namelijk enkel met de echte kenners van de stad: de officiële stadsgidsen. Zij hebben een onvoorwaardelijke liefde voor de stad en zijn mee met de laatste trends. Maar dat is zeker niet alles. Ontdek het in dit artikel.

Wat is een stadsgids?

De strikte definitie van stadsgids is iemand die in het bezit is van een diploma van toeristische of museumgids, met de specialiteit Stad Antwerpen. Daarnaast heb je een overeenkomst met de vzw Stadsmarketing en Toerisme, die een deel van Visit Antwerpen is. Je bent altijd te herkennen aan je badge met stralende A, die je enkel opspeldt als je een rondleiding geeft die via Visit Antwerpen werd geboekt.

Meer dan een kenner van de stad

Je liefde voor de stad is onuitputtelijk en onvoorwaardelijk. Het is geen geheim dat het moeilijk is om van stadsgids je beroep te maken, dus zo’n diepe liefde is noodzakelijk om je taak als gids te volbrengen. Vanuit je passie voor Antwerpen kan je mensen boeien en hun aandacht blijven vasthouden. Dankzij jouw besmettelijke liefde voor Antwerpen overtuig je anderen van de schoonheid van de stad en word je zo een ambassadeur van Antwerpen.
 
Mensenkennis is daarbij essentieel. Je legt makkelijk contacten met een groep mensen en kan de groep goed inschatten. Vervolgens gebruik je je aangename vertelstijl om al jouw kennis over Antwerpen over te dragen. Die vertelstijl leunt natuurlijk dicht aan bij je doelgroep.

Flexibiliteit

Daarnaast verwachten we ook dat je je makkelijk kan aanpassen aan de leefwereld van je groep. Flexibiliteit is dus een goede kwaliteit van een gids. Je kan je aanpassen aan elk profiel, zo weet je hoe je bijvoorbeeld met jongeren moet omgaan. 
Je springt trouwens minstens even flexibel met je tijd om. Je vindt het geen probleem om op het laatste moment, in het weekend, ’s morgens vroeg,… groepen rond te leiden. En verder ben je uiteraard uiterst aangenaam gezelschap. Een goede gids is iemand waar je graag naar luistert, iemand met een gezond gevoel voor humor en flinke dosis spontaniteit.

Een unieke ervaring, volgens stadsgids Rick Philips

In ieder geval, wie je ook bent, stadsgids in Antwerpen zijn is een unieke ervaring. Dat weet ook stadsgids Rick Philips.
 
 “Enthousiasme, vriendelijkheid, veelzijdigheid, geduld, empathie en het juiste evenwicht tussen een persoonlijke toets en een correcte neutraliteit zijn kenmerken van een stadsgids die enorm gewaardeerd worden. (…) Een busrit voor Europese architecten over hedendaagse bouwkunst in Antwerpen? Natuurlijk kan je dat! Een Canadese familie die alles wilt weten over bier, chocolade en street-art? You’re their best choice in Antwerp! Een beetje lef en creativiteit helpen natuurlijk soms wel. (…) Zelfstandig gidsen is echt een uitdaging. Maar ik blijf er nog steeds van genieten om bezoekers in mijn stad of op een bijzondere tentoonstelling rond te leiden. Gelukkig maar.”

Wat verwachten we van een stadsgids?

Heb je interesse om stadsgids te worden? Uiteraard moet je dan aan enkele voorwaarden voldoen.
 
- Je voldoet aan de hierboven vernoemde definitie van stadsgids.
- Je bent in het bezit is van een diploma van toeristische of museumgids, met de specialiteit Stad Antwerpen.
- Je bent mee met de laatste online trends (apps, sociale media, websites,…) en je bent op de hoogte van de laatste nieuwtjes.
- Je bent zelfstandige in hoofd- of bijberoep. Je beschikt dus over een ondernemings- en BTW nummer (hier is een vrijstelling mogelijk).
- Als stadsgids ben je geen werknemer van de vzw Stadsmarketing en Toerisme, je biedt onafhankelijk je diensten aan.
- Je krijgt geen statuut, gezien stadsgids geen erkend beroep is.
- Je hebt een verzekering voor Burgerlijke Aansprakelijkheid tegenover derden in het kader van rondleidingen. Als je aangesloten bent bij de Koninklijke Gidsenvereniging van Antwerpen ben je automatisch verzekerd.
- Naast je moedertaal ken je minstens nog één andere vreemde taal. Dit zal getest worden met een taalproef.
- Je geeft je beschikbaarheid als gids drie maanden op voorhand door. Tijdens de toeristische topmaanden (maart tot en met juni, september, oktober) zorg je ervoor dat je voldoende dagen per week beschikbaar bent.
- Je bent bereid om constant bij te leren en opleidingen te volgen.
- De overeenkomst met de vzw Stadsmarketing en Toerisme is één jaar geldig en kan telkens met een termijn van nog één jaar verlengd worden.
- Als stadsgids sta je in voor een correcte en kwaliteitsvolle uitvoering van de rondleidingen. Daarbij respecteer je de deontologische code.
 
Zin om stadsgids te worden? Contacteer booking en ticketing om de mogelijkheden te bekijken.

Jan Crab

Contact+32 33 38 95 30

tickets@visitantwerpen.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]