Streekproducten

De vele lokale specialiteiten vormen het bewijs van de rijke culinaire traditie van de stad, met als vaandeldragers de Antwerpse handjes, het bier ‘Bolleke’ en de likeur ‘Elixir d’Anvers’.

Antwerpse Handjes

Antwerpse Handjes zijn een Antwerpse culinaire specialiteit sinds 1934. De koekjes of chocolaatjes, met of zonder vulling, zijn gemaakt in de vorm van een hand en ver­wijzen naar de legende van Silvius Brabo en de reus Druoon Antigoon. De koekjes vind je in allerlei winkels, de chocolade versie gevuld met marsepein en Elixir d'Anvers koop je bij Chocolatier Goossens, bedenker van de specialiteit.

Mokatine

Confiserie Roodthooft werd opgericht in 1925 en produceert in hartje Antwerpen. Het bekendste product is de Mokatine, een hard koffiesnoepje dat gecreëerd werd in 1934. Kenmerkend is de speciale verpak­kingvorm en het wikkeltje met daarop een arabier met gestreepte burnous.

Frieten

Frieten maken onlosmakelijk deel uit van het Belgische gastronomische pa­trimonium. De Belgische frieten wor­den vaak de beste ter wereld genoemd. Traditioneel verkopen de frituren ze in een papieren puntzak of een kartonnen bakje met daarop een grote schep saus. De frituren bieden een zeer uitgebreid gamma sauzen en vleesproducten aan. Antwerpen heeft ook een ‘frietkotmuseum’ op de Groenplaats bo­ven de bekende frituur Max.

Chocolade

Ook de Belgische cho­colade is wereldberoemd. Enkele gekende chocolatiers hebben zich in Antwerpen gevestigd: Burie, Goossens, Günther Watté, Pierre Marcolini, Dominique Persoone (The Chocolate Line), Del Rey ...

Bier

Brouwerij De Koninck brouwt het beken­de Bolleke, De Koninck Triple d’Anvers en Wild Jo. Sinds oktober 2012 maakt de brouwerij deel uit van de groep brouwerijen rond Duvel Moortgat en heeft kaasmeester Van Tricht (door Wall Street Journal uitgeroepen tot beste kaas­winkel van Europa) een kaasrijperij in de brouwerij ondergebracht. De brouwerij heeft een bezoekerscentrum. In dit innoverende bierbelevingscentrum staan het brouwproces, de Belgische bierglascul­tuur en degustaties centraal.

Huisbrouwerij ’t Pakhuis brouwt het Antwerps Blond, Antwerps Bruin en Nen Bangelijke.

Seefbier is de naam van een historisch streekbier uit Antwerpen. De Antwerpse Brouw Compagnie heeft het in 2012 opnieuw op de markt gebracht. Het is een troebel blond bier met een kruidige smaak. Intussen heeft het Seefbier nog enkele broertjes gekregen: Bootjesbier, Cadix, Paterke.

Elixir d’Anvers

Elixir d'Anvers is een digestieve likeur op basis van 32 planten en kruiden, bereid naar aloude traditie sinds 1863 door de likeurstokerij De Beukelaer.

Koffie Verheyen

Het kan gek klinken, maar koffie is wel degelijk streekgebonden. De manier van branden verschilt immers van streek tot streek. De Antwerpse koffie Amberes van Koffie Verheyen uit Deurne is een typisch voorbeeld van de streekgebonden koffie­voorkeur. Deze koffie wordt samengesteld uit Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse kof­fiesoorten.

Gingerlove

In het vegetarische restaurant Lombardia ontstond de gemberthee Gingerlove. Deze thee werd al snel een groot succes.

Jan Crab

Contact





Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Blog: Bierpassieweekend - copyright Marlies Beckers

Blog: Bierpassieweekend

Mijn ontmoeting met Ben op het Bierpassieweekend start alvast met een knaller. Welk bier ik graag lust? Ik besluit de waarheid op te biechten: “Ik ben niet zo’n bierkenner en laat me met alle plezier leiden door jouw kennis.” Dat was buiten Bens expertise gerekend. “Welke smaken heb je graag?” Ik krijg een Armand uit Limburg voorgeschoteld. Fruitig, zacht en niet te ‘hoppig’. Ik voel me een cliché van een vrouw.

Bier in Antwerpen - copyright Jan Crab

Bier in Antwerpen

De Belgische bieren zijn wereldberoemd en Antwerpen is een uitstekende plek om je erin te verdiepen.

Koffie in Antwerpen - copyright Jan Crab

Koffie in Antwerpen

Je had het misschien niet verwacht maar voor de beste koffie moet je in Antwerpen zijn. De Antwerpse haven is al enkele eeuwen een van de grootste draaischijven voor koffie: vanuit alle windstreken brengen zeeschepen grote ladingen groene koffiebonen naar Antwerpen. Ook wat betreft opslag en bewaring van koffie staat Antwerpen aan de top. Uit de meest exotische en zeldzame koffiesoorten kiezen branders en handelaars hun eigen melanges. Vroeger had elke buurt zijn eigen koffiebranderij, nu heb je nog Koffie Verheyen in Deurne en koffiebar Cuperus aan de Sint-Katelijnevest. Ook bij voeding Jespers aan Oever 16 kan je nog je eigen melange laten branden. Je kan natuurlijk ook een barista het werk laten doen: Antwerpen telt tal van hippe koffiebars met om ter gekste namen zoals Normo, Mademoiselle Moustache, Broer Bretel en Mokkakapot. 

Restaurants in Antwerpen - copyright Jan Crab

Restaurants in Antwerpen

Antwerpen biedt een brede waaier aan Europese, exotische en natuurlijk ook Belgische eetgelegenheden.

Blog: Antwerpse stadshoning - copyright Marlies Beckers

Blog: Antwerpse stadshoning

“Stadshoning. Dat is honing van bijen die nectar slurpen uit de talrijke bloemen die Antwerpen rijk is. Elke buurt heeft een unieke vegetatie. Elke honing proeft dan ook anders.” Gehuld in imkerpak volg ik elk gepassioneerd woord van Rik Janssens terwijl het zweet op mijn voorhoofd parelt. Niet enkel de warmte van deze bloedhete zomerdag speelt me parten, ook de spanning  is navenant wanneer een van de duizenden bijen nieuwsgierig mijn been opkruipt. “Gewoon stil blijven staan,” zegt Rik. Gewoon?

[object Object]