Streekproducten voor de honger

Vul je maag tijdens het Bollekesfeest met deze lekkere Antwerpse streekproducten. 

Roggeverdommeke

Vloekten de mensen vroeger als ze een brood bestelden? Of waar komt anders de naam vandaan? Die hebben we te danken aan Pieter Pot: een gulle weldoener en rijke handelaar uit de 15de eeuw. Hij bakte roggebrood voor de gevangenen, de verdoemden dus, die in die tijd in het Steen zaten.
 

Antwerps gerookt paardenvlees

Hoe roken ze eigenlijk het paardenvlees? Het vlees wordt eerst gezouten en rijpt daarna minstens 4 weken. Daarna wordt het 11 uur lang gedroogd en tenslotte gerookt boven blokken beukenhout. Zo komt het aan zoute en diepe smaak. Voor mij 100 gram van ‘t perdje graag! 
 

Baas Gansendonckkaas 

Bier en kaas: ze lijken wel voor elkaar gemaakt. Kaasmeester Martens combineert in deze kaas schapenmelk en het Baas Gansendonckbier. Ook tijdens de rijping, die zes weken duurt, wordt de kaas regelmatig gewassen met het bier. 
 

Filet d’ Anvers         

Een sneetje filet d’Anvers smelt bijna in je mond. Toch is het een nogal taai stuk rundvlees dat men gebruikt voor de bereiding. Door het vlees te pekelen, te laten rijpen en tenslotte te roken wordt het opgewaardeerd tot fijn broodbeleg.
 

Gezoden Worsten      

‘Gezoije’ of ‘gezoden’ is een oud woord voor ‘gekookt’. Gezoden worsten zijn kleine witte worstjes die gekookt zijn in een gekruide bouillon. Onze voorouders kenden geen koelkasten of speciale verpakkingen om hun verse producten langer te bewaren. Door de worstjes onder te dompelen in de afgekoelde en gelei-achtige bouillon bleven ze langer goed en werd hun smaak nog lekkerder. 
 

Sint-Antoniusbeuling

De Sint-Antoniusbeuling is normaal alleen maar een paar dagen rond de feestdag van Sint-Antonius, de patroonheilige van de slagers, te koop. Slagerij Van de Weyer brengt ook haar andere streekproducten zoals de Kempense gerookte boerenhesp, gedroogde boerenhesp en grijze frut mee. 
 

Kempense aardbeien 

Met 64 mg per 100 g aardbeien staat de aardbei op de tweede plaats na de kiwi als leverancier van vitamine C. Aan het hof van Napoleon baadden de dames in de zomer in aardbeiensap om hun huid te verzorgen. Per bad was er zo’n 12 kilo aardbeien nodig. 
 

Kempense geitenkaas Polle 

Van 1 geit - Marie - naar een geitenboerderij met zo’n 600 mekkerende vrienden. Dat is het verhaal van Paul en Veerle. Van hun melk maken ze niet alleen verschillende soorten geitenkaas, maar ook yoghurt en ijs. 
 

Molse kipkap met mosterd

Wist je dat er geen gram kip in kipkap zit? De naam verwijst naar het fijn kappen of hakken van het vlees. In Molse kipkap zit naast varkensvlees ook rund en kalfsvlees. 

Jan Crab

Contact

Book now

Opening Days

From: NaN-NaN-NaN Until: ...

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Streekproducten voor de dorst - copyright Jan Crab

Streekproducten voor de dorst

Zoveel mogelijkheden om je dorst te lessen tijdens het Bollekesfeest. Geniet van deze Antwerpse specialiteiten. 

Streekproducten om van te snoepen - copyright Jan Crab

Streekproducten om van te snoepen

De vele Antwerpse streekproducten vormen het bewijs van de rijke culinaire traditie van de stad. Geniet van deze lekkere specialiteiten.

[object Object]