Stripmuren in Antwerpen

België is het land van de stripverhalen en dat kan je ook in Antwerpen beleven. Ontdek de stad op een andere manier door op stripmurenjacht te gaan. Tijdens je speurtocht kom je van de ene buurt in de andere terecht en voor je het weet sta je voor een van de tien huizenhoge muurtekeningen die Antwerpen rijk is.

Het Antwerpse stripmurenproject Muurvast steekt grauwe, slecht onderhouden of zwaar getagde muren in een kleurrijk, nieuw jasje. Het worden monumentale muurschilderingen die zowel de Antwerpenaren als de bezoekers aangenaam verrassen.

Ontdek de 11 stripmuren in Antwerpen 

Wolstraat: “Conscience” van Jan Bosschaert
Een verbaasd kijkende Hendrik Conscience komt op deze muur tot leven. In plaats van water komen er letters uit de fontein, een knipoog naar de carrière van de tekenaar.

Korte Riddersstraat: “Suske & Wiske” Willy Vandersteen
De muur toont een cover van het Suske en Wiske album, Het Eiland Amoras. Als je voor de muur staat zie je hoe mooi de kathedraal achter de stripmuur verschijnt.

Eiermarkt: “Passage” Jan Van Der Veken
De striptekening toont de relatie ‘natuur in de stad’. De stripfiguren hebben planten en bloemen gekocht en de tekening evolueert naar een vrouw in het aards paradijs, zijnde de vrije natuur met zuiver water.

Paradijsstraat: “Kiekeboe” Merho
Deze striptekening legt een link met de universiteitsbuurt waarin ze zich bevindt. Dat zie je aan dochter Fanny die met haar cursussen naar de universiteit fietst.

Keizerstraat: “Cordelia” Ilah
Ook de verschillende houdingen van de studerende stripfiguur van Cordelia leggen een link met de universiteitsbuurt.

Korte Nieuwstraat:“Laarmans” Dick Matena
Op deze muur wordt de cover van het stripverhaal ‘Kaas’ afgebeeld. Je ziet de protagonist Laarmans de Grote markt oversteken met de kaasbollen in een tasje, op de achtergrond het stadhuis van Antwerpen en Brabo.

Leopold de Waelstraat : “Louis Armstrong” Philip Paquet
De tekening boven wijnbistro Patine verwijst onder meer naar jazzmuzikant Louis Armstrong, een verstild leesmoment, en het Museum van Schone Kunsten.

Frans Halsplein: “Jommeke” Jef Nys
Jommeke is een van de grootste Vlaamse striphelden voor de kleintjes. De muur is een eerbetoon aan auteur Jef Nys en bevindt zich op de ideale locatie met de vele scholen in de buurt.

De Oever : “Kleurrijke stoet” Brecht Evens
De tekenaar stapt weg van de traditionele indeling van de strip en kleurt buiten de lijntjes, met wervelende, kleurrijke ‘stripfeesten’ als resultaat.

De Kloosterstraat: “Nero” Marc Sleen
De stripmuur laat Nero zien op weg naar de Noordpool maar toont ook sfeerbeelden van de haven, de sleepboten, de Scheldekaaien en de typische Scheldehangars.

Brouwersvliet: “Deugden en Ondeugden” Joost Swarte
Deze muur is een ode aan de tekenstijl 'klare lijn'. Het is de eerste muur van de vijf die gemaakt worden door internationale gastauteurs. Op de muur staan de deugden en ondeugden op een ludieke manier afgebeeld.

Download het plannetje van de stripmuren en start je speurtocht.
Een wandeling onder leiding van een expert? Dat kan! Linda Torfs, organisator en bezieler van het parcours geeft graag uitleg over de totstandkoming van de muren, de keuzes van de tekenaars en de evolutie van het project. De volledige wandeling gaat langs de tien stripmuren, vijf stadswijken, twee cafeetjes en duurt drie à vier uur. Reserveren op: 0478 294 685 of lindatorfs@telenet.be.

Tijdens nog een andere wandeling met gids kom je niet enkel langs de stripmuren, maar ook langs de verschillende gedichtenmuren die je in Antwerpen vindt. Je gids onthult tijdens de wandeling achter welke muren een verhaal verscholen zit.

Nog niet genoeg van stripmuren ontdek dan Street Art in Berchem met de nieuwe wandelkaart.
 
Je kan ze makkelijk zelf gaan ontdekken dankzij de wandelingen van de Antwerp Museum App!

Jan Crab

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]