Topstukken van Rubens en Tintoretto in Antwerpen

Antwerpen maakt zich op voor barokfestival 2018. Vanaf deze maand verrijken twee belangrijke werken het barokaanbod van Antwerpen: een Tintoretto van David Bowie en een Rubens.

Tintoretto Bowie in Rubenshuis

Op 27 juni komt de Tintoretto van David Bowie naar het Rubenshuis. In november 2016 werd de kunstverzameling van David Bowie geveild bij Sotheby’s in Londen. Het popicoon verzamelde bijna uitstluitend moderne kunst, toch bezat hij ook een monumentaal altaarstuk ‘Heilige Catharina’ van Jacopo Tintoretto (1518-1594). Dit werk van de Italiaanse meester werd tijdens de veiling gekocht door een particuliere verzamelaar die onmiddellijk besloot om het in langdurige bruikleen aan het Rubenshuis te geven. Jacopo Tintoretto werd zowel door Rubens als Van Dyck bewonderd. Met deze bruikleen kan het Rubenshuis voor het eerst een werk van één van de belangrijkste Italiaanse meesters tonen. Italiaanse meesters zoals Tintoretto en Titiaan hadden immers een belangrijke plek in Rubens’ eigen verzameling.

Terugkeer schilderij Rubens naar Carolus Borromeuskerk

Het schilderij van Rubens ‘De Terugkeer van de Heilige familie’ werd in 1620 gedoneerd aan de Carolus Borromeuskerk door de Antwerpse burgemeester Nicolaas Rockox en kreeg een plaatsje boven het altaar.

Na een reeks omzwervingen werd het werk in 1871 aangekocht door het Metropolitan Museum in New York. In 2012 kwam het door een veiling bij Christie’s terug in het bezit van de Carolus Borromeuskerk. Na een grondige restauratie keert het na 220 jaar terug.

Jacopo Tintoretto, foto Ans Brys

Contact

Wapper 9
Antwerpen


Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]