V-bommenwandeling

Als in 1944 de geallieerden in Antwerpen aankomen, wil Hitler te allen prijze vermijden dat de havenstad in hun handen valt. Hij zet zijn ultieme verdedigingswapens in: Vergeltungswaffen 1 en 2. Deze moordende V-bommen gaan recht op hun doel af en verminken hele wijken. Een wandeling langs de oorlogstrauma’s van de stad.

Op vrijdag 13 oktober 1944 (zes weken na de bevrijding) viel de eerste bom op de stad Antwerpen, in de Schildersstraat vlakbij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Een volledig huizenblok werd vernield en tweeëndertig mensen kwamen om. Deze bom was de eerste van vele: tussen oktober 1944 en maart 1945 vielen er in totaal 857 V-bommen op Groot-Antwerpen en 1.327 in het arrondissement Antwerpen.

Met deze wandeling herdenken het Vredescentrum, Visit Antwerpen, de Koninklijke Gidsenvereniging van Antwerpen en de vzw Herdenking eerste V-bom Antwerpen, deze pijnlijke periode.

Je gids legt het accent op de verwoesting die de bommen hebben teweeg gebracht en de impact ervan op het dagelijks leven in Antwerpen.

Info, prijzen en reservatie

Dave Van Laere

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Historische wandeling voor individuelen - copyright Jan Crab

Historische wandeling voor individuelen

Je wandelt van de Grote Markt met het prachtige Stadhuis, de Gildenhuizen en de Brabofontein naar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De toren prijkt met haar 123 meter hoog boven de stad en doet je verder lonken naar de 16de-eeuwse Vlaeykensgang, een oase van rust in het drukke stadscentrum en naar tientallen andere plekjes waarvan je het bestaan misschien zelfs nog niet kende.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie - copyright Jan Crab

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren.

Bezoek met gids Middelheimmuseum - copyright Joris Casaer

Bezoek met gids Middelheimmuseum

Net buiten de Antwerpse Ring bieden drie oude kasteelparken soelaas aan wie ruisende rust zoekt: het Nachtegalenpark, Den Brandt en het Middelheim. Het prachtige Middelheimbos herbergt een gerenommeerd openluchtmuseum. Slenter door groene lanen en bewonder meer dan 300 beeldhouwwerken - van Rodin tot Ai WeiWei. 

Bezoek met gids Museum Mayer van den Bergh - copyright SIGRIDSPINNOX.COM

Bezoek met gids Museum Mayer van den Bergh

Een pareltje van een museum. Deze authentieke woning herbergt de uitzonderlijke en kostbare kunstcollectie van verwoed kwaliteitsverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh. Hier ontdek je de Dulle Griet van Pieter Brueghel de Oude, naast andere beroemde en bijzondere kunstschatten.

Bezoek met gids Rubenshuis - copyright SIGRIDSPINNOX.COM

Bezoek met gids Rubenshuis

Een luxueus stadspaleis met Italiaanse flair en een uniek museum. In de imposante woning met atelier die Rubens voor zichzelf ontwierp, zindert de ziel van een ongeëvenaarde wereldkunstenaar. Dwaal met je gids door de gangen die ook de groten der aarde betraden. 

[object Object]