Antwerpen Ontketend

“Steek je hand in het Scheldewater en je staat met de hele wereld in verbinding.” Toch had Antwerpen niet altijd vrije vaart naar andere wateren en werelddelen. Wandel mee door dit historische strijdtoneel.

Ooit beweerde een Antwerpse burgemeester dat je als stedeling niet hoefde te reizen om met andere culturen in aanraking te komen. Zijn wijze raad? Steek je hand in het Scheldewater en je staat met de hele wereld in verbinding.
 
Gemakshalve vergat hij er bij te vertellen dat die cruciale verbinding eeuwenlang onder druk heeft gestaan (en nog staat)!  Want heerschappij én vaart over de rivier waren steeds twistappels van formaat tussen graven en hertogen, koningen en keizers en later tussen België en Nederland.
 
Na de scheiding van 1830 verkreeg Nederland het recht om op alle in- en uitgevoerde goederen naar en vanuit Antwerpen een tolrecht van 1.5 gulden per ton te heffen. Dit betekende over de jaren heen een zware financiële aderlating voor de nog jonge Belgische staat.
 
Op 16 juli 1863 ondertekenden België en Nederland een verdrag waarin ons land zich ertoe verbond deze tol met een enorm eenmalig bedrag voor eeuwig en altijd af te kopen. Waarmee een van de vele obstakels die de vrije vaart op de rivier belemmerden opgeruimd werd.
 
De Antwerpse haven was hiermee van een loodzware keten bevrijd en kon aan haar steile opgang beginnen. Om dit heuglijk feit, 150 jaar na datum, te herdenken hebben Haven (Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen) en Stad (Visit Antwerpen) de handen in elkaar geslagen om een verassende wandeling uit te werken.
 
Wens je meer te weten te komen over die eeuwenlange strijd om de rivier, het politiek getouwtrek over heffingen en stapelrechten, hoe het verdrag uiteindelijk tot stand kwam en wat er tot op de dag van vandaag de gevolgen van zijn dan is de wandeling “Antwerpen ontketend” een echte openbaring.
 
Je gids legt het accent op de geschiedenis, anekdotes, evolutie en de huidige toestand van de Scheldevaart.
 
Voor wie minder tijd heeft is er ook een korte variant van 2 uur met einde op de Grote Markt en zonder drinkstop.

Info, prijzen en reservatie

Sepp Van Dun

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

De Antwerpse Ruien - copyright Jan Crab

De Antwerpse Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Historische wandeling voor individuelen - copyright Jan Crab

Historische wandeling voor individuelen

Je wandelt van de Grote Markt met het prachtige Stadhuis, de Gildenhuizen en de Brabofontein naar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De toren prijkt met haar 123 meter hoog boven de stad en doet je verder lonken naar de 16de-eeuwse Vlaeykensgang, een oase van rust in het drukke stadscentrum en naar tientallen andere plekjes waarvan je het bestaan misschien zelfs nog niet kende.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie - copyright Jan Crab

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren.

Bezoek met gids Middelheimmuseum - copyright Joris Casaer

Bezoek met gids Middelheimmuseum

Net buiten de Antwerpse Ring bieden drie oude kasteelparken soelaas aan wie ruisende rust zoekt: het Nachtegalenpark, Den Brandt en het Middelheim. Het prachtige Middelheimbos herbergt een gerenommeerd openluchtmuseum. Slenter door groene lanen en bewonder meer dan 300 beeldhouwwerken - van Rodin tot Ai WeiWei. 

Bezoek met gids Museum Mayer van den Bergh - copyright SIGRIDSPINNOX.COM

Bezoek met gids Museum Mayer van den Bergh

Een pareltje van een museum. Deze authentieke woning herbergt de uitzonderlijke en kostbare kunstcollectie van verwoed kwaliteitsverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh. Hier ontdek je de Dulle Griet van Pieter Brueghel de Oude, naast andere beroemde en bijzondere kunstschatten.

[object Object]