Wandeling Den Dam vooruit

Den Dam lag lang vergeten tussen het Eilandje en Stuivenberg. Nu nestelen jonge mensen zich gretig in deze eigenzinnige wijk in ‘hun’ Antwerpen-Noord.

Halverwege het Eilandje en Stuivenberg, ligt het wat lang vergeten stadsdeel Den Dam, een wijk met  een zeer eigen karakter, een aparte rafel aan de noordzijde van de stad, dicht bij de haven dus. Het unieke herwaarderingsproject Spoor Noord toverde er de voorbije jaren het enorme spoorwegemplacement om tot een heus stedelijk landschapspark. De oude havenwijk kreeg zo eindelijk terug zuurstof, wordt gretig herontdekt en trekt nieuwe bewoners aan. Den Dam gaat weer volop vooruit. Je wandelt er langs magische plekjes, trendy lofts in oude pakhuizen en monumentale sociale woningbouw.
 
Je gids brengt er de geschiedenis van de leprozenkolonie, de anekdote van de beruchte ezelskoers, het relaas van de spectaculaire verplaatsing van het stationsgebouw en ook het verhaal van het kleurrijke samenleven van oude schippers, dokwerkers, slachters en migranten. Je ziet er kinderen ravotten tussen de dansende fonteinen en op de hippe bmx- en skatepiste van het westelijk deel van het nieuwe stadspark. De ontdekking van deze herboren wijk is een echte belevenis!
 
Het park is vooral tijdens de zomermaanden aantrekkelijk en levendig.
> Je draagt best geschikte wandelschoenen.
> Deze wandeling komt niet langs de slachthuissite of De Marbaixstraat. Dat andere stukje van Den Dam ontdek je tijdens de wandeling ‘Van Stuivenberg naar Den Dam’.
 
> De wandelroute voert je langs: DAMPLEIN - westelijk deel van PARK SPOOR NOORD - JOOSSENSGANG - IJZERLAAN (pakhuis Globe) - sociale woningen TWEE NETENSTRAAT - DAMSTATION.
Je brengt een kort bezoek aan de bmx- en skatepiste in Park Spoor Noord.
 
START EN EINDE: Damplein (ter hoogte van het basketbalterrein)


Info, prijzen en reservatie

 

Dave Van Laere

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

De Ruien - copyright Jan Crab

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Historische Wandeling - copyright Jan Crab

Historische Wandeling

Je wandelt van de Grote Markt met het prachtige Stadhuis, de Gildenhuizen en de Brabofontein naar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De toren prijkt met haar 123 meter hoog boven de stad en doet je verder lonken naar de 16de-eeuwse Vlaeykensgang, een oase van rust in het drukke stadscentrum en naar tientallen andere plekjes waarvan je het bestaan misschien zelfs nog niet kende.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie - copyright Jan Crab

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren.

Bezoek met gids Middelheimmuseum - copyright Joris Casaer

Bezoek met gids Middelheimmuseum

Net buiten de Antwerpse Ring bieden drie oude kasteelparken soelaas aan wie ruisende rust zoekt: het Nachtegalenpark, Den Brandt en het Middelheim. Het prachtige Middelheimbos herbergt een gerenommeerd openluchtmuseum. Slenter door groene lanen en bewonder meer dan 300 beeldhouwwerken - van Rodin tot Ai WeiWei. 

Bezoek met gids Museum Mayer van den Bergh - copyright SIGRIDSPINNOX.COM

Bezoek met gids Museum Mayer van den Bergh

Een pareltje van een museum. Deze authentieke woning herbergt de uitzonderlijke en kostbare kunstcollectie van verwoed kwaliteitsverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh. Hier ontdek je de Dulle Griet van Pieter Brueghel de Oude, naast andere beroemde en bijzondere kunstschatten.

[object Object]