Wandeling Het Zuid

Het Antwerpse Zuid is een uitgaansbuurt met een boeiende geschiedenis. Ga zelf op ontdekking langs een 30-tal leuke zaken of sluit aan bij de begeleide groepswandeling van Culinaire Wandelingen vzw.

 

Je culinaire belevenis begint bij de Gedempte Zuiderdokken. De drooglegging ervan inspireerde tal van horecaondernemers om de buurt culinair op te fleuren.

Je start aan enkele vaste waarden op het Zuid, Brasserie Bizie Lizie en het iconische Café Zurich. Alvorens het plein over te steken, brengt The IceShop verfrissing. Op de Waalsekaai tref je het zuiderse El Puerto en de Italiaanse lieveling Livelli. Weer aan de overkant van de Gedempte Zuiderdokken ligt Stadsbrouwerij-Brasserie’t Pakhuis, waar je zeker een van de huisbieren moet proeven.

Je verlaat de Gedempte Zuiderdokken via de Waterpoort en gaat naar de Verschansingstraat. Laat je verleiden door pittige dimsums en sensuele Maleisische pannenkoeken bij The Village. Proef de Oosterse keuken in een Europees jasje bij Divin by Sepi. 

Wandel naar rechts en aanschouw het nieuwe Justitiepaleis vanuit de gezellige bistro Paris Fleuri aan de Bolivarplaats. Keer op je passen terug en wandel door de Leopold de Waelstraat.  

Sum Sum lonkt met meer dimsums. Neem een zijsprong in de De Burburestraat voor hedendaagse terroirkeuken bij The Glorious en de Graaf van Hoornestraat, met Italiaanse finesse bij Nuova Era.

Je wandelt langs het Museum voor Schone Kunsten tot aan de Leopold de Waelplaats, de start van 2 culinair gevarieerde straten. Zowel de Volkstraat – met nieuwkomers als A’Sur Restaurant, Bar Palmier, Charlie’s en Moss en het vernieuwde L’Epicerie du Cirque | Under the Palm Trees – en de Graaf van Egmontstraat – met BelRoy’s Bijou, Brasserie Shilling, Umamido en Restaurant Jerom – zijn bekorend.

Wandel van de Volkstraat naar de Scheldestraat voor een koffiebreak bij Buchbar. Op de Marnixplaats trekken liefhebbers van vis en Vlaamse frietjes respectievelijk naar Fiskebar en Baraque Friture.

Je neemt de Vrijheidstraat en slaat meteen de Welvaartstraat in. Die komt uit in de Kasteelpleinstraat met De Broers van Julienne en Cesar, de passe-partout voor vegetariërs.

Op de hoek van de Kasteelpleinstraat en de Verbondstraat geurt koffiebar Mirlo’s. Na het bakje troost ben je klaar om af te zakken naar het pastaparadijs Bavet in de Nationalestraat, vlakbij het Sint-Andrieskwartier - ook ‘de wijk van miserie’ genoemd. Dit kan echter niet zonder eerst een bezoek te brengen aan Hümm | House of Hummus in de Kronenburgstraat.

Van de Nationalestraat ga je via de Lange en de Korte Vlierstraat terug naar de Kloosterstraat. In het ontbijt- en lunchrestaurant Bar Pistolet blaas je rustig uit van je wandeling.

Toch liever een begeleide wandeling op het Zuid? Sluit dan aan bij een begeleide groepswandeling. 

Tijdens het openingsweekend:

Tijdens de smaakmeestersmaand: 

Ontdek het volledig aanbod op Culinaire Wandelingen.  

 

Tom Cornille

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Historische wandeling voor individuelen - copyright Jan Crab

Historische wandeling voor individuelen

Je wandelt van de Grote Markt met het prachtige Stadhuis, de Gildenhuizen en de Brabofontein naar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De toren prijkt met haar 123 meter hoog boven de stad en doet je verder lonken naar de 16de-eeuwse Vlaeykensgang, een oase van rust in het drukke stadscentrum en naar tientallen andere plekjes waarvan je het bestaan misschien zelfs nog niet kende.

Veelgestelde vragen over rondleidingen en wandelingen - copyright Jan Crab

Veelgestelde vragen over rondleidingen en wandelingen

Een rondleiding of wandeling van Visit Antwerpen biedt je een unieke en onvergetelijke ervaring in de grootste stad van Vlaanderen. Ontdek hier alles wat je moet weten vooraleer je gaat boeken.

Bezoek met gids Middelheimmuseum - copyright Joris Casaer

Bezoek met gids Middelheimmuseum

Net buiten de Antwerpse Ring bieden drie oude kasteelparken soelaas aan wie ruisende rust zoekt: het Nachtegalenpark, Den Brandt en het Middelheim. Het prachtige Middelheimbos herbergt een gerenommeerd openluchtmuseum. Slenter door groene lanen en bewonder meer dan 300 beeldhouwwerken - van Rodin tot Ai WeiWei. 

Bezoek met gids Museum Mayer van den Bergh - copyright SIGRIDSPINNOX.COM

Bezoek met gids Museum Mayer van den Bergh

Een pareltje van een museum. Deze authentieke woning herbergt de uitzonderlijke en kostbare kunstcollectie van verwoed kwaliteitsverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh. Hier ontdek je de Dulle Griet van Pieter Brueghel de Oude, naast andere beroemde en bijzondere kunstschatten.

Bezoek met gids Rubenshuis - copyright SIGRIDSPINNOX.COM

Bezoek met gids Rubenshuis

Een luxueus stadspaleis met Italiaanse flair en een uniek museum. In de imposante woning met atelier die Rubens voor zichzelf ontwierp, zindert de ziel van een ongeëvenaarde wereldkunstenaar. Dwaal met je gids door de gangen die ook de groten der aarde betraden. 

[object Object]