Wandeling Veel volk voor de Seefhoek

Kleurrijke mensen en verhalen. Stuivenberg en De Seefhoek zijn het volkse hart van Antwerpen. Hier trekken dokwerkers heen na het rechttrekken van de Schelde. Hier strijken ook de eerste gastarbeiders neer – eerst uit de Kempen, later uit verdere streken. Op wandel door unieke wijken en de sociale initiatieven die hen vormden. 

Op deze wandeling doorkruis je kriskras de noordelijke volkswijk Stuivenberg met daarbij de Seefhoek, het levendige hart van dit dichtbebouwde stadsdeel. Je ontdekt kleurrijke pleinen en verkent oude volkrijke stegen. Daarbij wordt snel duidelijk dat de overheid lang de ambitie had om van Stuivenberg een modelwijk te maken. Op het einde van de 19de en in de eerste helft van de 20ste eeuw heerste hier een sterke traditie van belangrijke investeringen in sociale voorzieningen op gebied van huisvesting, onderwijs en ontspanning. Met zijn bekende ronde paviljoenen speelde het Stuivenbergziekenhuis er een voortrekkersrol op gebied van architectuur en gezondheidszorg. 
 
De pas gerestaureerde gevels en de opvallende toren van de statige neogotische Sint-Willibrorduskerk verbazen dan weer door hun monumentaliteit. Je gids heeft ook aandacht voor het multiculturele karakter van de Seefhoek en kruidt de boeiende geschiedenis van deze stegenbuurt met pittige verhalen. Verder kom je er op het spoor van bekende namen als Willy Vandersteen, Julien Schoenaerts en zelfs Vincent Van Gogh. Een onvergetelijke kennismaking met een levendig volks Antwerpen!
 
Start- en eindpunt zijn gemakkelijk te bereiken via premetrotramlijnen 3, 5 en 6.
 
Deze volksbuurt is misschien niet het mooiste stukje Antwerpen maar wel één van de meest authentieke en interessante stadsdelen.
 
De wandelroute voert je langs: GASSTRAAT – STUIVENBERGPLEIN- HANDELSTRAAT - GEELHANDPLAATS - plein bij de KERKSTRAAT - SCHOOLPLAK.
 
Start:  uitgang premetrostation Elisabeth (op het pleintje naast de Sint-Elisabethstraat).
Einde: > ingang premetrostation Handel (op de ‘Schoolplak’ bij het kruispunt van de Handelstraat en de Lange Stuivenbergstraat).


Info, prijzen en reservatie

Kathleen Michiels

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

De Ruien - copyright Jan Crab

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Historische Wandeling - copyright Jan Crab

Historische Wandeling

Je wandelt van de Grote Markt met het prachtige Stadhuis, de Gildenhuizen en de Brabofontein naar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De toren prijkt met haar 123 meter hoog boven de stad en doet je verder lonken naar de 16de-eeuwse Vlaeykensgang, een oase van rust in het drukke stadscentrum en naar tientallen andere plekjes waarvan je het bestaan misschien zelfs nog niet kende.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie - copyright Jan Crab

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren.

Bezoek met gids Middelheimmuseum - copyright Joris Casaer

Bezoek met gids Middelheimmuseum

Net buiten de Antwerpse Ring bieden drie oude kasteelparken soelaas aan wie ruisende rust zoekt: het Nachtegalenpark, Den Brandt en het Middelheim. Het prachtige Middelheimbos herbergt een gerenommeerd openluchtmuseum. Slenter door groene lanen en bewonder meer dan 300 beeldhouwwerken - van Rodin tot Ai WeiWei. 

Bezoek met gids Museum Mayer van den Bergh - copyright SIGRIDSPINNOX.COM

Bezoek met gids Museum Mayer van den Bergh

Een pareltje van een museum. Deze authentieke woning herbergt de uitzonderlijke en kostbare kunstcollectie van verwoed kwaliteitsverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh. Hier ontdek je de Dulle Griet van Pieter Brueghel de Oude, naast andere beroemde en bijzondere kunstschatten.

[object Object]