Wie was Frans Snijders?

Frans Snijders (1579-1657) was een Antwerpse tekenaar en schilder. Hij maakte vooral naam als stilleven- en dierenschilder. Rubens en Snijders gaven elk op hun manier gestalte aan de barok. Snijders ontpopte zich als een dieren- en stillevensschilder. Ondanks de letterlijke betekenis van het woord ‘stilleven’ zijn zijn schilderijen geen statische voorstellingen, maar een feest voor het oog.

Een fotograaf avant la lettre

De schilderijen van Snijders zijn schitterende composities, zeer tactiel, in koel licht gedempt en in een dynamische en dramatische enscenering. Snijders creëerde, hij toverde met kleur, hij ving het licht, hij was een scenograaf maar ook een estheet. Hij was een fotograaf avant la lettre.

Trompe-l’oeil

De fotografische weergave van Snijders’ schilderijen verschilde van de realiteit. Zo werden rivier- en zeevis nooit in hetzelfde kraam te koop aangeboden. Het kostbare Chinese porselein werd nooit als presenteerschotel in een kraam gebruikt, het sierde enkel de rijke patriciërswoningen. De naturelle voorstelling van fruit en groenten lijkt schijnbaar ordeloos geschikt maar is niet echt realistisch. Snijders streefde er vooral naar om zijn compositie in evenwicht te houden, om de onzichtbare diagonale of verticale lijn te ondersteunen. Maar de schoonheid verblindt en Snijders is in zijn opzet geslaagd.

Promotie voor Antwerpen

De schilderijen van Snijders zijn een mooie promotie voor Antwerpen. In de middeleeuwen waren er enkel onze eigen culinaire tradities, met pap, koek, brood, groenten van eigen bodem en vogelwild Tweehonderd jaar later zien we aan onder meer de nalatenschap van Snijders dat de stad zich heeft ontpopt als wereldhaven en voeding van ver over de plas heeft binnengehaald. Asperges, kardoen, artisjokken en bloemkolen zijn de nieuwe groenten, ze werden sinds de 16de eeuw naar onze regio’s geïmporteerd en hier ook geteeld.

Cokeryen | Snijders&Rockoxhuis | tot 13.01.2019

KBC, Antwerpen, Snijders&Rockoxhuis

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Cokeryen - Photo Film Food. Tony Le Duc/Frans Snijders - copyright 2017, Tony Le Duc

Cokeryen - Photo Film Food. Tony Le Duc/Frans Snijders

Culinair fotograaf Tony Le Duc slaagt erin basisvoedsel tot kunst te verheffen. Een gave die ook barokschilder Frans Snijders had.

[object Object]