Rubenshuis

In het hart van Antwerpen ligt het huis van Peter Paul Rubens, de wereldberoemde barokschilder uit de 16e en 17e eeuw. Al vierhonderd jaar lang zijn hij en zijn werk een bron van inspiratie en een referentie. En het gros van zijn werk ontstond in dit huis.

Zoals Rafael

Rubens was een fan van Rafael, de Italiaanse schilder. Het mag je dus niet verbazen dat Rubens in 1610, net zoals zijn voorbeeld, z’n eigen stadspaleis ontwerpt. Vlakbij de Meir, wat altijd al een gegeerd stukje stad was.

In dit huis maakt Rubens zijn meesterwerken, spelen zijn kinderen in de tuin en ontvangt hij zijn hoge, adellijke en zelfs koninklijke gasten. En ondertussen wordt er in het atelier druk gewerkt aan de schilderijen. Op zijn hoogtepunt kon Rubens niet al het werk alleen aan en leidde hij een team van professionele kunstenaars.

Huis, rijschool, gevangenis en museum

Het Rubenshuis is niet altijd als huis of museum gebruikt. Na Rubens’ dood verhuurt zijn tweede vrouw het pand aan het echtpaar Cavendish. Meneer en mevrouw Cavendish openen in de voormalige schilderswoning een populaire manege. Na het vertrek van de Cavendishen, verkopen de erfgenamen van Rubens het huis.
Midden 18e eeuw wordt het Rubenshuis verbouwd. Het woongedeelte maakt plaats voor nieuwbouw. Op het einde van de eeuw nemen de Fransen het pand zelfs als gevangenis in gebruik.

Het duurt tot 1937 voor de Stad Antwerpen het pand koopt en inricht als museum. De negen jaar die daarop volgen worden gebruikt om het Rubenshuis in zijn originele staat te herstellen. Twee onderdelen zijn nog wel originele stukken: het portiek en het tuinpaviljoen.

Ontmoet Rubens zelf

Als je het Rubenshuis bezoekt, word je niet alleen rondgeleid door zijn huis, langs zijn meesterwerken zoals Adam en Eva en zijn beroemde zelfportret. Maar evengoed langs werken van zijn getalenteerde en befaamde medewerker Anthony van Dyck en langs Rubens’ eigen verzameling kunst.

Hier maak je kennis met Rubens’ werk in zijn huis zelf. En wellicht kom je de grootmeester zelf tegen. In zijn atelier of aan tafel met vrouw en kinderen. Zoals je zal merken: Rubens is een sympathieke man die verschillende talen spreekt en jou niets liever dan een fijn verblijf in zijn huis wenst.

Nog niet genoeg gehad van de sfeer in het Rubenshuis na je bezoek? Het Mayer van den Bergh museum ligt op loopafstand en biedt een soortgelijke intieme sfeer waarin je van alle kunstwerken kan genieten. Om alle indrukken daarna te verwerken kan je heerlijk tot rust komen in de botanische tuin, die ook te vinden is in de Theaterbuurt.

Restauratie in zicht

Met een uitgebreid masterplan wordt de infrastructuur van het Rubenshuis de komende jaren verbeterd. Vanaf 9 januari 2023 tot 2027 zal het Rubenshuis hierdoor gesloten zijn. Er wordt dan gewerkt aan een nieuw onthaalgebouw, de aanleg van de tuin en de renovatie van het museum. De nieuwbouw met belevingsruimtes en een leeszaal opent in het voorjaar van 2024. Ook de heraangelegde tuin is vanaf 2024 terug te bezoeken. In 2027, 450 jaar na de geboorte van Rubens, is iedereen opnieuw welkom in het volledig vernieuwde museum.

Met een aantal (coronaveilige) evenementen tijdens de zomer en de winter kan je nog volop genieten van het prachtige huis en de tuin, voordat het museum voor 4 jaren sluit.

SIGRIDSPINNOX.COM

Contact

Wapper 9-11
Antwerpen
+32 32 01 15 55
http://www.rubenshuis.be
rubenshuis@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

From: NaN-NaN-NaN Until: 2023-01-08
2 10:00 - 17:00
3 10:00 - 17:00
4 10:00 - 17:00
5 10:00 - 17:00
6 10:00 - 17:00
0 10:00 - 17:00

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 12

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]