Letterenhuis

Van De Leeuw van Vlaanderen tot De zaak Alzheimer Het Letterenhuis mag zich zonder schroom ‘Het geheugen van de Vlaamse literatuur’ noemen. Het groeide sinds 1933 uit tot het grootste letterkundige archief van Vlaanderen. Het Letterenhuis verzamelt, bewaart en toont brieven, handschriften, documenten en portretten van Vlaamse auteurs. Ook archieven van literaire tijdschriften en uitgeverijen hebben in het Letterenhuis onderdak gevonden.

Het Letterenhuis bruist van het leven zoals het was en is in twee eeuwen Vlaamse literatuur. Hoe schreef Paul van Ostaijen het onsterfelijke ‘Marc groet ’s morgens de dingen’? Hoe schiep de goddelijke Boon op een mooie dag zijn Ondineke van de Kapellekensbaan? En hoe trok Tom Lanoye ten oorlog? Dagboeken, handschriften, brieven… Het Letterenhuis heeft het allemaal. Je kijkt er als het ware over de schouders van de auteurs mee.

Maar het Letterenhuis is veel meer dan een papieren museum. Dode schrijvers nemen er het zoetgevooisde of krakende woord, auteurs van vandaag verklappen je welk voorwerp hun zielslief is en misschien kijk je wel een onbekende literator uit je stad of dorp in de ogen. Er zijn prachtige portretten, er is kunst van auteurs die ook artiesten zijn, curieuzeneuzen kunnen er laden vol curiositeiten opentrekken. Wat meer is: mét de literatuur zie je ook hoe de grote wereld én het kleine Vlaamse dorp in die tweehonderd jaar ingrijpend veranderen. Als ‘geheugen van de Vlaamse literatuur’ houdt het Letterenhuis de belangstelling voor het literaire erfgoed levendig.

Met tijdelijke tentoonstellingen ontdek je meer over een auteur, een literaire stroming, ... Je kunt er ook terecht voor activiteiten als boekvoorstellingen, studiedagen, poëzielezingen, kleine of grotere evenementen. Het Letterenhuis is het centrale literatuurarchief van Vlaanderen. Niet alleen schrijversarchieven, maar ook archieven van literaire tijdschriften en uitgeverijen worden er bewaard.

De publicaties van het Letterenhuis zijn te koop in de bookshop.

Letterenhuis - Bert Weis

Contact

Minderbroedersstraat 22
Antwerpen
+32 32 22 93 20
http://www.letterenhuis.be
letterenhuis@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

From: 2019-07-01 Until: 2019-08-31
2 10:00 - 17:00
3 10:00 - 17:00

From: 2019-09-01 Until: 2020-06-30
2 10:00 - 17:00
3 10:00 - 17:00
4 10:00 - 17:00
6 10:00 - 17:00

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 5

Antwerp City Card: Gratis

Iedere laatste woensdag van de maand kan je gratis het museum bezoeken.

Reduction rates

> 65: 3.

< 26: 3.

< 12: 0.

Antwerpse stadsgids: 0.

Vrienden van de Antwerpse Stedelijk Musea: 0.

Leerkrachten: 0.

ICOM: 0.

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: € 3

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Eugeen Van Mieghem Museum - copyright Eugeen Van Mieghem Museum

Eugeen Van Mieghem Museum

Een 150-tal werken in diverse technieken van de Antwerpse kunstschilder en tekenaar Eugeen Van Mieghem (1875-1930). Hij staat vooral bekend om zijn geëngageerd oeuvre over de mens in een wereldhaven. Door de tentoongestelde werken, documenten uit de archieven van de kunstenaar en oude foto's uit zijn atelier, krijgt de bezoeker een uitstekend beeld van de leefwereld van een zeer persoonlijke kunstenaar, die vandaag ook in het buitenland opnieuw belangstelling geniet.

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen - copyright Dave Van Laere

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is momenteel gesloten voor een verbouwing die zeker tot eind 2019  zal duren. Je kan het museumgebouw op het Antwerpse Zuid dan ook niet meer bezoeken. Toch blijft de collectie van het museum dichtbij en toegankelijk. Zo kan je belangrijke kunstwerken op verschillende gastlocaties in en rond Antwerpen bewonderen.

M HKA | Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen - copyright M HKA

M HKA | Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen

Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen is een museum voor hedendaagse beeldende kunst, film en beeldcultuur.

[object Object]